Den magiske juleesken

Dansk barnefilm, 2016, tillatt for alle

Åtte år gamle Julius må redde julen i denne danske animasjonsfilmen som passer fint for barn fra seksårsalderen.

Særegen animasjon og en fin stemning gjør dette til en kjekk barnefilm, men vi synes den mangler det lille ekstra av humor og sjarme til å bli en klassiker.

Handling

For åtte år siden kom Julius til barnehjemmet Klokkerly. Da var han en baby, og bestyreren Alfred og de andre barna fant ham utenfor på selveste julaften. Etter dette har alle trodd at det var julenissen som kom med Julius.

Det vil si, de eldre guttene Gregers og Pio mener det bare er tull, og at det er Alfred som kler seg ut som julenissen hvert år. Guttene plager Julius, som også begynner å tvile på Alfred og julenissen.

Men når Julius hører stemmer fra en eske der han oppbevarer de mange figurene han er så flink til å lage, da forandrer alt seg. Brått tas han med til en magisk verden med flotte julefigurer, en nisse i fare og en slemming med navn Krampus som er helt pling i bollen.

Vurdering

«Den magiske juleesken» er en vellaget dansk barnefilm. Spesielt animasjonen er vakker, med flott tegnede figurer som skiller seg fra det vi er vant med å se. Bakgrunnene er også veldig flotte. Dette gjør filmen til en forfriskende filmopplevelse som skaper en særegen og passende stemning.

Når det gjelder historien, så er vi ikke fullt så begeistret. Hovedpersonen mistrives på barnehjemmet, men blomstrer når han kommer over i en magisk verden. I denne verdenen møter han noen koselige figurer, noen rare og selvsagt en slemming. For eksempel tar marsipangrisen Herrman rollen som den morsomme og godslige bestekameraten. Opplegget er ikke veldig originalt, en slags lettvekterutgave av en Disneyfilm, og vi synes man kunne gjort mer ut av både karakterene og handlingsforløpet.

Budskapet er derimot flott. Etter hvert forstår vi at det er en grunn til at de slemme guttene og Krampus oppfører seg slik de gjør. En blanding av sjalusi, frustrasjon og mangel på å bli verdsatt har gjort dem sinte. Julius på sin side har litt dårlig selvtillit, men etter hvert møter han motstanden med vennskap og gode gjerninger. Dette skildres på en fin måte for et ungt publikum.

Sett under ett er dette en fin julefortelling som mange barn helt sikkert vil sette pris på, og dette en kjekk film å se i førjulstiden.

Den magiske juleesken

Regi: Jacob Ley
Sjanger: Barnefilm
Norske stemmer: Dennis Storhøi, William Torgauten, Kevin Haugan, Morten Røhrt, Siri Nilsen, Magnus Moen, Martine Kjøniksen Reinsch m.fl.
Nasjonalitet: Danmark
Spilletid: 1t 21min
Produksjonsår: 2016

Egnethet

Filmen er tillatt for alle, men det finnes noen elementer som kan vekke uro hos de aller yngste. For eksempel blir julenissen kastet i julepakke-pakke-maskinen, og kommer ut i fire biter, pent innpakket i julepapir. Denne og lignende småmakabre hendelser er litt uvanlige i filmer for de aller yngste. På den annen side er dette en forholdsvis munter animasjonsfilm, så hendelsene oppleves ikke spesielt dramatiske og aldersgrensen er for så vidt passende. Vi synes likevel filmen passer aller best for barn fra seksårsalderen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Til tross for enkelte dramatiske elementer antas disse ikke å være skadelige for de aller yngste. Filmen blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Den magiske juleesken»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser