Den store Gatsby

Amerikansk drama, 2013, anbefales fra elleve år

Denne ambisiøse filmatiseringen av den klassiske romanen er et filmatisk fyrverkeri og en fornøyelig filmopplevelse, men det er ikke til å komme unna at den energiske stemningen overskygger noe av dramaet.

Handling

Jay Gatsby er den mystiske nyrike millionæren som har tatt New York med storm. Noen sier at han er i slekt med den tyske keiseren, andre at han er en utspekulert morder. Hver helg holdes ekstravagante fester i det enorme palasset hans, der alt fra senatorer, filmstjerner og den vanlige mannen i gata strømmer til.

Nick Carraway derimot, er en fattig ung mann som prøver å komme seg frem på Wall Street. Han bor i et lite hus like ved den store Gatsby, og blir etter hvert kjent med den styrtrike mannen, som viser seg å være jevngammel med ham selv. Og selv om Gatsby har mange hemmeligheter er han et helt annet menneske enn det mytene tilsier.

Så er det Daisy. Hun er kusinen til Nick, og Gatsby sin store kjærlighet. Men Daisy er gift med den ufordragelige kvinnebedåreren Tom. Dette blir kjernen i det sterke dramaet som utspiller seg, og etter hvert tegner det seg et bilde av Gatsby, menneskene rundt ham og samfunnet som ligger til grunn for det som er blitt en klassisk beskrivelse av 1920-tallet, populærkultur og baksiden av den amerikanske drømmen.

Den store Gatsby

Regi: Baz Luhrmann
Sjanger: Drama, Romantikk
Skuespillere: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Joel Edgerton, Isla Fisher, Tobey Maguire, Gemma Ward, Callan McAuliffe, Amitabh Bachchan m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 21min
Produksjonsår: 2013

Vurdering

Regissør Baz Luhrmann er kjent for sine overdådige og velkoreograferte filmer, og i ”The Great Gatsby” ser vi en regissør som mestrer sin sjanger til det fulle. Det innebærer at realisme er mindre viktig enn stil – noe som slår mot oss i de storslåtte festscenene, der hip-hop og annen moderne musikk krasjer sammen med 1920-tallets kultur og kostymer i et overdådig og fengslende show. Det hele er et fyrverkeri av en filmopplevelse.

Likevel drukner dramaet litt i all viraken. Luhrmann er trofast mot store deler av boken, men likevel er det bare i deler av filmen at skuespillerne virkelig får vise lidenskapen, håpet og desperasjonen som ulmer i karakterene. Og skuespillerne er svært gode, så vi skulle gjerne ofret litt av det glitrende showet til fordel for dypere karakterbeskrivelser.

Det underliggende budskapet i romanen til Fitzgerald er blitt gjenstand for utallige analyser. Her settes spenningen mellom nyrike, arvinger og de lutfattige opp mot hverandre, og den dystre baksiden av den amerikanske drømmen avdekkes til det fulle. I en utsvevende kultur blomstrer det korrupte mennesket, og knuser det reine på sin vei. Historien har også blitt stående igjen som en av de ledende beskrivelsene av 1920-tallets populære jazzkultur, så her er det mer enn nok å gripe fatt i.

Egnethet

”Den store Gatsby” egner seg ypperlig for ungdomsskoleklasser, spesielt hvis man leser romanen i sammenheng med at man ser filmen. På den ene siden kan den mangfoldige tematikken bli grunnlag for interessante refleksjoner om litteratur, historie og samfunnet generelt. På den annen side får man anledning til å vurdere romanen opp mot Baz Luhrmann sin filmtolkning. Filmens blanding av historisk korrekte og moderne virkemidler, samt det sprudlende visuelle uttrykket, sett opp mot en av mellomkrigstidens mest anerkjente litterære verker, åpner for interessante innsikter i fortellerkunst i to ulike kunstarter og tidsepoker.

Filmen har fått elleve års aldersgrense, og har blant annet en scene med en stygg påkjørsel med en bil. Denne scenen kan bli litt sterk for noen elleveåringer, men for ungdomsskolelever skal det gå greit. Barn under aldersgrensen bør ikke få se filmen.

Konklusjon

”Den store Gatsby” tilbyr en feiende flott filmopplevelse, men det er ikke alltid dramaet som står i sentrum.

Medietilsynets begrunnelse av aldersgrensen:

Filmen inneholder en dramatisk skildring av en påkjørsel og enkelte voldsinnslag som kan virke skremmende på 7-åringer. Filmen får derfor 11-årsgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser