Den største forbrytelsen

Norsk drama, 2020, anbefales fra tolv år

Den største forbrytelsen

Sterkt og ubehagelig, men viktig og svært godt drama om jødeforfølgelsen i Norge. Anbefales varmt fra tolv år, men vær oppmerksom på at dette er en film som vekker sterke følelser.

Dette er en kvalitetsfilm basert på sanne hendelser som fortjener et stort publikum.

Handling

Denne filmen følger familien Braude, en familie som har flyktet fra jødeforfølgelse i Litauen, og som i årene før 2. verdenskrig har funnet et nytt og godt liv i Norge. De tre sønnene er oppvokst i Norge, og én av dem – Charles, som er hovedpersonen i filmen, er en dyktig bokser. Når krigen starter merker den jødiske familien umiddelbart at tryggheten i tilværelsen er revet vekk under dem.

Filmen følger familien fram til hendelsene rundt 26. november 1942, da statspolitiet iverksatte en stor aksjon for å samle alle jøder og sende dem nærmest som krøtter til utryddelsesleiren Auschwitz.

Den største forbrytelsen

Regi: Eirik Svensson
Sjanger: Drama
Skuespillere: Jakob Oftebro, Kristine Kujath Thorp, Eilif Hartwig, Carl Martin Eggesbø, Michalis Koutsogiannakis, Pia Halvorsen, m.fl.
Språk: Norsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 2t 6min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Den største forbrytelsen er en ambisiøs og storslått film som vil gjøre deg sint, trist, ubekvem – men forhåpentligvis også mer bevisst på og engasjert i viktige samfunnsspørsmål som er aktuelle også i dag. Filmen lykkes svært godt med å skildre det bunnløst urettferdige og grusomme en helt vanlig norsk familie ble utsatt for – bare på grunn av at de var jøder.

Manuset er svært velskrevet. Vi inviteres inn i en glad og lykkelig familie, som selvsagt har sine små problemer, men livsgleden og troen på fremtiden er stor. Men når tyskerne okkuperer Norge snus alt på hodet. Selv om vi forstår hvor filmen sakte, men sikkert bærer hen, så blir det stadig mer ubehagelig å følge skjebnen til familien. Med enkle, men effektive grep skildrer filmskaperne historiens gang, og den ufattelige, nådeløse og bunnløst brutale skjebnen til familien går gradvis opp for oss.

Filmen fokuserer på de norske tjenestemennene som bidro til jødeforfølgelsen, og tar et tydelig oppgjør med dette. Det er nesten ingen tyskere med i filmen, og det gir filmen et interessant perspektiv. Her kan både unge og voksne få et mer nyansert syn på hva som foregikk under krigen. Filmen egner seg svært godt i undervisningssammenheng, men det må bemerkes at filmen kan vekke sterke følelser. Vi håper at filmen også vil vekke refleksjon og engasjement rundt forfølgelser av folkeslag og hatretorikk i dagens samfunn.

Egnethet

Aldersgrensen er tolv år, og vi fraråder sterkt at barn under denne alderen får se filmen. Også for eldre ungdom, og voksne for den del, kan denne filmen oppleves som veldig sterk og den vil ikke etterlate noen upåvirket når rulletekstene kommer. Filmen er realistisk skildret, den blir stadig mer ubehagelig å se, den har noen voldelige scener og viser mishandling. Filmen er viktig og svært god, og vi anbefaler både ungdom og voksne å se filmen, men man bør være forberedt på hva som kommer. For noen unge under 15 år kan det kanskje være best å vente litt med å se filmen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen handler om jødedeportasjon i Norge under 2. verdenskrig. Filmen har en utrygg stemning og inneholder enkelte blodige voldsskildringer og scener med mishandling av jøder i en interneringsleir. Da disse foregår i en historisk og realistisk ramme, får filmen 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Den største forbrytelsen»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser