Den uvanlige familien Willoughby

Kanadisk animasjonsfilm, 2020, vi anbefaler fra 7 år

ANMELDELSE: Sprø og annerledes animasjonsfilm med et tydelig budskap om familie og tilhørighet. Her er det mye absurd humor og god underholdning, men det blir kanskje litt for uvanlig til tider.

Helsprø historie og særegen stil gjør dette til en film mange vil kose seg med, men det er nok også de som ikke vil være fullt så begeistret for den svarte humoren og underlige historieutviklingen.

*Den uvanlige familien Willoughby  har anbefalt aldersgrense 7 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser. I vår database er filmen aldersmerket med den tilsvarende norske aldersgrensekategorien (6).

Handling

Familien Willoughby kommer fra en gammel, kreativ og tradisjonsrik slekt. De bor i et like gammeldags hus på en bortgjemt eiendom et sted i byen. Men det er lite som minner om gammel storhet nå. Barna Tim, Jane og tvillingene, som begge heter Barnaby, må klare seg selv, ettersom far og mor Willoughby er de mest egoistiske og selvopptatte foreldrene du kan tenke deg. Barna får bare matrester fra dagen før, hvis det i hele tatt er rester igjen, og Tim blir stadig sendt i kullkottet for de minste ting.

Men barna er kreative og oppfinnsomme, og etter en rekke uvanlige hendelser får de en idé – de vil bli kvitt sine slemme foreldre, gjøre seg selv foreldreløse og dermed få et perfekt liv. Men det byr selvsagt på en del komplikasjoner.

Den uvanlige familien Willoughby

Regi: Kris Pearn
Sjanger: Animasjon, Komedie
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Canada, USA
Spilletid: 1t 32min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Historien om familien Willoughby er like uvanlig som tittelen tilsier. Filmen er en miks av en absurd historie, dystert, men morsomt premiss, svart humor og et godt budskap. En ting skal være sikkert, denne filmen er ikke forutsigbar i det hele tatt og tar oss med på en merkelig reise i et ganske så sprøtt historieunivers.

Resultatet er originalt og morsomt, men etter hvert blir det også litt mye av alt det uvanlige. Man blir sittende igjen med et inntrykk at man kunne brukt litt mer tid på å gå i dybden på de spennende karakterene, og droppet noen av alle de sprø innfallene. Vi tror det ville gitt filmen mer varme og emosjonell styrke. På den annen side er det veldig forfriskende å se en film som våger å være annerledes, og lykkes godt med det. Her unngås de vanlige klisjeene, og det er flere uventede vendinger som er veldig morsomme. Og spesielt foreldrene er usedvanlig artige og unike i sin bunnløse selvopptatthet.

Filmen har også et solid budskap som ligger til grunn for historien, som handler om tilhørighet, røtter og altså familie – på godt og vondt. Dette gir filmen en dypere mening som passer for hele familien.

Egnethet

Den uvanlige familien Willoughby har anbefalt aldersgrense 7 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser.

Filmen har mye svart humor, og karakterene er ganske slemme med hverandre og oppfører seg nedsettende mot andre. For eksempel kaller barnepiken Tim for «pipestilk» hele tiden, og fortelleren er ganske dømmende i sine holdninger. Samtidig er dette fremstilt på en så absurd og uhøytidelig måte at alt bare oppleves som morsomt – det fremstår som filmens stil. Barn som lever et utrygt og usunt liv på grunn av dårlige foreldre er også i utgangspunktet et vanskelig tema, men igjen er historien så til de grader overdrevet at det meste bare er morsomt. Filmen egner seg ikke for de aller yngste, men fra skolealder er dette morsom og litt uvanlig underholdning med et godt budskap.

Filmtrailer:

Filmen er tilgjengelig med norsk tale på Netflix.

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Netflix