Derry Girls

Britisk tv-serie, 2018-2022, vi anbefaler fra 12 år

ANMELDELSE: En litt sprø, morsom og fin serie om en vennegjeng fra Nord-Irland på 90-tallet. Serien tar opp viktige tema fra en trøblete historisk periode, med mye humor og varme.

Denne anmeldelsen er basert på første sesong av Derry Girls.

Derry Girls er en tv-serie hvor handlingen er lagt til Nord-Irland på 1990-tallet, midt oppi den vanskelige politiske og religiøse konflikten mellom protestanter og katolikker. Serien går over 3 sesonger, og skal være avsluttet etter sesong 3.

Handling

De fire venninnene Erin, Michelle, Claire og Orla begynner på ett nytt skoleår på sin katolske jenteskole i Derry. Michelles fetter, James, som nå bor hos dem, er engelsk og det regnes ikke som trygt for ham å gå på gutteskole. Derfor må han gå på jenteskolen sammen med dem. De fem havner stadig i trøbbel mens de prøver å navigere tenåringslivet, samtidig som ting rundt dem er i kaos. Serien viser også litt av livet til de voksne rundt dem, da spesielt familien til Erin og Orla, som er kusiner.

Derry Girls

Regi: Lisa McGee
Sjanger: Komedie
Skuespillere: Saoirse-Monica Jackson, Louisa Harland, Nicola Coughlan, Jamie Lee O'Donnell m.fl.
Språk: Engelsk tale
Nasjonalitet: Storbritannia
Produksjonsår: 2018

Vurdering

Til tross for det alvorlige historiske bakteppet, så er denne serien full av humor og absurde situasjoner, og det brukes mye overdrivelse. Samtidig er det mye varme og kjærlighet i denne serien. Det er personer man fort blir glad i, og en vennegjeng som holder sammen uansett hva som skjer. Serien klarer å sette tenåringer på spissen og gjør det morsomt og underholdende. Men også de voksne karakterene er verdt å få med seg, spesielt søster Michael med sine tørre kommentarer. Humoren er veldig typisk det man er vant til fra irske og britiske serier, hvor det heller gjøres narr av hverandre som en måte å si at man er glad i hverandre enn å bli sentimentale. Selv om forelskelser, sex og kjærlighet er en del av livene deres, så blir det mer bakgrunn og tar aldri over handlingen. Som sagt setter serien tenåringslivet på spissen, men også det meste annet. I første episode gjør en bombetrussel at broen blir stengt, noe som fører til mer frustrasjon enn frykt, siden broen er nødvendig for å komme seg på skole og jobb. Bombetrusler og soldater er blitt så normalt at det behandles som en vanlig trafikkork, det er bare enda en dag med hverdagsproblemer som må løses på en eller annen måte.

Seriens budskap kan sies å være vennskap og samhold. Til tross for vidt forskjellige personligheter og mange konflikter, så holder jentene (og James) sammen, også når de kanskje ikke burde. De får stadig hverandre i trøbbel, og må komme ut av det sammen. Serien viser også hvor viktig det menneskelige er oppi det som skjer, og hvor viktig og vanskelig det er for ungdommene å holde på barndommen og det uskyldige så lenge de kan. Til tross for at mye er overdrevet og absurd, så føles denne fremstillingen av tenåringer og 90-tallet også realistisk. For ungdommer selv er det mye å relatere seg til, og for voksne er det nok av nostalgi, både for sin egen ungdomstid og for 90-tallet generelt. Serien gir ikke så veldig mye direkte historieundervisning, men den kan likevel lære barna noe om hvordan det er å leve på et sted og i en tid med konflikter som dette. Serieskaperen, Lisa McGee, er selv oppvokst i Derry i denne perioden og har basert serien på egne erfaringer.

Egnethet

Aldersgrense hos Netflix er satt til 13+. Det er definitivt en serie som passer best for ungdom, og det er en god del banning og snakk om sex. Likevel holdes det stort sett til språket, det vises ingenting som er upassende og det er lite seksualisering av ungdommene selv. Det er stadige bombetrusler og alvor i bakgrunnen, men ingen reelle trusler mot hovedpersonene, og det lages humor av det meste. Dette kan være en fin serie å se sammen med ungdommen.

Trailer:

Les mer om Derry Girls her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser