Det regner kjøttboller

Amerikansk animasjonsfilm, 2009, anbefales fra syv år

Den unge og ambisiøse Flint Lockwood finner opp en maskin som får det til å regne mat, men når maskinen løper løpsk må han redde verden fra en storm med gigantiske kjøttboller. Dette er en underholdende film som anbefales for barn fra syv år.

Handling

Helt fra barndommen har Flint bare hatt ett mål – han vil være oppfinner. Han er overbevist om at verden trenger hans evner, og gjennom hele oppveksten finner han opp en rekke nyvinninger som alle ender med katastrofe. Men Flint gir seg aldri, og til slutt finner han opp det han anser som sitt mesterverk – en maskin som forvandler vann til mat.

Det eneste problemet er at maskinen krever svært mye strøm for å fungere. Overbevist om at oppfinnelsen vil bli en suksess sniker Flint seg bort til det lokale kraftverket og kobler maskinen sin på. Det hele går fryktelig galt. Maskinen tar av som en rakett, lager store ødeleggelser og skyter opp i atmosfæren.

Flint er ydmyket og nær ved å gi opp drømmen sin, men snart kommer et skylag inn mot land, og før han vet ordet av det begynner det å regne hamburgere. Den sensasjonelle nyheten formidles over hele verden av meteorologlærlingen Sam Sparks, og snart får Flint den anerkjennelsen han alltid har ønsket.

Men det slutter ikke der. Ordføreren i byen ser muligheten til å gjøre byen til en turistmagnet, og får Flint til å skape et kontinuerlig regn av spektakulære matretter. Samtidig vil Flint gjerne imponere den søte Sam, og det hele resulterer i en maskin som er presset til bristepunktet.

Til slutt endrer molekylstrukturen i maten seg, noe som fører til at det begynner å regne enorme pølser i brød, pannekaker og andre matretter. Det hele utvikler seg til en voldsom storm, slik at hele verden trues med å bli knust og begravd av mat. Dermed har ikke Flint noe annet valg enn å prøve å ødelegge maskinen før verden går under.

Det regner kjøttboller

Regi: Chris Miller og Phil Lord
Sjanger: Komedie, Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 30min.
Produksjonsår: 2009

Vurdering

”Det regner kjøttboller” er en morsom, absurd og underholdende komedie som passer både for barn og voksne. Historien utvikler seg til å bli en artig parodi på katastrofefilm-sjangeren, og en stadig strøm av vitser, pussige innfall og en rekke sære karakterer fører til at filmen aldri har et kjedelig øyeblikk. Men likevel når ikke filmen nivået til de beste animasjonsfilmene. Det virker som om filmskaperne har overanstrengt seg for å gjøre historien morsom, og selv om de i stor grad lykkes fremstår mange av vitsene som tilgjorte, samtidig som noen scener blir litt fjasete.

Budskapet i filmen er derimot mangesidig og godt. Vi blir kjent med en hovedperson som er så opptatt av å få anerkjennelse at han fullstendig ignorerer alle faresignaler og advarsler om den kommende katastrofen. Samtidig lar han seg forføre av ordførerens løfter om storhet og berømmelse. Dette kan gi barn og unge forståelse for at det å søke berømmelse for enhver pris sjelden fører noe godt med seg. Det blir også svært tydelig hvor store konsekvenser det kan få dersom man tukler for mye med naturen.

I tillegg har filmen et morsomt poeng angående forsøpling og kasting av mat. Det voldsomme matregnet etterlater seg store mengder rester, og ordføreren løser dette problemet ved å få Flint til å bygge en kastemaskin som lemper maten opp i en demning utenfor byen. ”Ute av syne, ute av sinn” er ordførerens motto, noe som selvsagt ikke er en sunn holdning. Matrestene vokser til slutt til å bli et enormt fjell som truer med å knuse demningen og begrave byen. Et annet godt poeng får vi når et barn havner i matkoma av å spise så mye usunt, og det eneste som kan redde ham er selleri og annen sunn mat.

Egnethet

”Det regner kjøttboller” har fått syv års aldersgrense, og på grunn av en rekke dramatiske scener bør ikke filmen sees av barn under denne alderen.

Konklusjon

For alle over syv år er dette en morsom film med et godt budskap som absolutt kan anbefales.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte dramatiske sekvenser og sterke lydeffekter kan virke skremmende på de aller yngste. Filmen får derfor 7 års aldersgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser