Digg

Dansk drama, 2022, vi anbefaler fra 12 år

ANMELDELSE: En god avbildning av en drøy moderne ungdomskultur. Det savnes likevel at filmen sier noe betydelig om denne kulturen.

I alle generasjoner har en klagd på kulturen ungdommen vokser opp i. Nåtiden er ikke et unntak, og Digg viser oss denne ungdomsgenerasjonens særegenheter. Filmen prøver også å være en romanse som ender godt gjennom det hele, og dette – selv om den er er interessant å følge med på – fjerner seg fra det tematiske innholdet.

Handling

Tenåringsjenta Frida skal begynne på videregående sammen med bestevenninnen Selma. Selma gleder seg til festkulturen hun forventer, og er forberedt på å gjøre hva som helst for å bli blant de kule. Fida, derimot, valgte denne skolen på grunn av mattetilbudet, og ønsker å unngå drøye arrangement, og holde lav profil.

Dette viser seg ikke å være så lett. Frida er nemlig en svært sjarmerende og «digg» jente. Når en av de tøffeste guttene i tredje klasse forelsker seg i henne, ender hun derfor opp med å bli invitert til den gjeveste festen av dem alle: En fest der bare de kuleste guttene i tredje klasse og de «diggeste» jentene i første klasse er invitert.

Skal Frida dra på denne festen, som mange ville strukket seg svært langt for å bli invitert til? Og hva skal hun gjøre med denne tredjeklassingen som virker ekte forelsket i henne? Og hva med kjæresten han har fra før av? Frida får det ikke lett når hun prøver å navigere den kompliserte moderne ungdomskulturen.

Digg

Regi: Tilde Harkamp
Sjanger: Drama
Skuespillere: Fie Petersen, Sylvester Byder, Andrea Heick Gadeberg, Stran Ezgi Benli m.fl.
Språk: Dansk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Danmark
Spilletid: 1t 35min.
Produksjonsår: 2022

Vurdering

Rent teknisk er Digg en ganske bra film. Filmingen er jevnlig god, og et par scener er spesielt bra presentert. Den utvalgte musikken kler filmen godt. Skuespillerne er i all hovedsak veldig flinke, selv om et par av rollene kan virke noe overdrevne til tider – men dette kan være gjenspeilende av at ungdommer ofte overdriver seg selv litt.

Manus er heller ikke så svakt. Dialogen virker noen ganger litt urealistisk direkte, men det trengs ofte for å skape den rette dramatikken. Ellers er dialogen fin og variert. Alle karakterene virker tydelig som ungdommer med manglende dømmekraft – akkurat slik de skal være. Vi kommer ikke veldig i dybden av noen av dem, men vi blir tilstrekkelig kjent til å følge filmen med interesse. Tempoet passer godt til filmen.

Tematisk er området filmen stiller svakest. Digg maler et svært interessant bilde av kulturen på denne skolen, og det er utvilsomt mange skoler i Norge der det står lignende til – om kanskje de fleste i noe mildere grad – men filmen har ingenting å si om dette. Så klart: bildedeling og festpress blir presentert negativt for den som opplever det, og det er en scene der Frida sier ifra om at det er kjipt å bli kalt stygge kallenavn, men filmens fokus er på romansen hennes. Aldri blir det tatt et skikkelig oppgjør med det som filmen tydelig fremstiller som en nedverdigende og usunn kultur.

Egnethet

Filmen inneholder et par sexscener, samt en del seksuelt refererende festleker. Det er også deling av bilder tatt under samleie og nedverdigende behandling av jenter. Danmark har andre lover om drikking av alokohol enn Norge, men etter norske standarder inneholder filmen en del mindreårig drikking.

Mens filmen maler et interessant bilde av en moderne ungdomskultur, så kan den også være noe misrepresentativ. Det er ikke slik det er over alt, og når filmen ikke tar et skikkelig oppgjør med denne kulturen, kan det være lurt å bruke den som grunnlag på å snakke om hvordan en god ungdomskultur bør være.

Det kan også tolkes at filmen oppfordrer til å forlate en kjæreste til fordel for en annen. Dette kan også være et spennende samtaleemne.

Aldersgrense med begrunnelse: 

Filmen inneholder tematikk skildret på en måte som kan virke forstyrrende på 9-åringer. Den får derfor 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Digg»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: SF Norge