Dinner in America

Amerikansk dramakomedie, 2021, 12 års aldersgrense – vi anbefaler fra 15 år

ANMELDELSE: Annerledes romantisk komedie som gir et satirisk og herlig rebelsk blikk på et samfunn der ikke alle helt passer inn. Dette er en sterk, morsom og romantisk film med et sterkt budskap for eldre ungdom og voksne, men den passer ikke for alle.

«Dinner in America» har mye seksualisert dialog, ufint språk og scener som kan oppfattes som vulgære. Men samtidig gir disse virkemidlene filmen den styrken den trenger for å få frem et svært godt budskap om behovet mennesket har for å få lov til å være seg selv, og verdien som ligger i det. Og interessant samfunnskritikk er det også mye av. Vi anbefaler at du leser avsnittet om egnethet nederst i anmeldelsen.

Handling

Simon er en rebell til beinet. Han selger dop, er pyroman og fremstår generelt som en drittsekk. Politiet har utlovt en dusør for å få ham arrestert, men Simon er en ekspert i å lure seg unna.

Patty er en 20 år gammel kvinne som ikke er veldig smart, og som i tillegg mister jobben på grunn av utseendet sitt. Hun er stille og tilbakeholden, men også hun har en rebell i seg. Når hun tilfeldigvis møter Simon i det han flykter fra politiet, hjelper hun ham å lure seg unna.

Ikke nok med det, Patty tar Simon med hjem, der han får lov til å overnatte noen dager. Dette blir starten på et forhold som sakte vokser frem, og der en forandring og en slags åpenbaring vekkes i dem. Og det er punkrockens rebelske natur som vekker lidenskapen, eventyrlysten og livsgnisten i dem begge til live.

Dinner in America

Regi: Adam Carter Rehmeier
Sjanger: Drama, Komedie
Skuespillere: Kyle Gallner, Emily Skeggs, Pat Healy, Griffin Gluck, Lea Thompson, Mary Lynn Rajskub m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 46min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

«Dinner in America» er som en slags fascinerende, misdannet løk. Gradvis skreller filmskaperne av nye lag som får oss til å se karakterene og samfunnet rundt oss i et nytt lys. Simon virker i starten som en arrogant drittsekk som driter i alt og alle. Han har null samvittighet, ingen respekt for noen eller noe, og fremstår i bunn og grunn som en ubrukelig kriminell. Men etter hvert som historien viser stadig mer av Simon sin personlighet og bakgrunn, så tegner det seg et annet bilde. For ham blir møtet med Patty starten på en prosess som gir ham akkurat det han trenger.

At Patty er en rebell er det ingen som vet. Hun er ikke særlig intelligent, og til og med familien synes hun bør ta til takke med en karriere som oppvaskhjelp. Hun blir mobbet av tidligere klassekamerater og holder seg for seg selv. Men når hun er aleine på rommet og hører på punkrock ser vi en annen person. For Patty blir Simon den som for første gang ser henne for den hun er, og som gir henne det hun trenger for å vise hva som virkelig bor i henne.

Dynamikken mellom karakterene, og kjemien mellom skuespillerne, er det som bærer «Dinner in America». Filmen går fra å være litt kald, kynisk og vulgær til å bli hjertevarmende og inspirerende, og det er på grunn av et solid manus, strålende karakterer og gnistrende skuespill.

«Dinner in America» oser av samfunnsatire. Filmskaperne bruker bevisst overdrevne klisjeer for kjipe familier, mobbere, arbeidsgivere og så videre. For noen kan disse klisjeene kanskje bli litt mye, men de brukes av en grunn. Ved å overdrive og sette ting veldig på spissen blir budskapet mye tydeligere. Det normale blir unormalt, og de som ikke passer inn fremstår stadig mer som de sympatiske som man heier frem. Når filmen er slutt er det ingen tvil; mennesker må få lov til å være seg selv, få uttrykke seg fritt og få lov til ikke å passe helt inn.

Det er veldig mye spennende å reflektere over etter å ha sett filmen, spesielt for unge. For eksempel; hva ligger i tittelen – «Dinner in America» – hvilke dilemma og samfunnskritikk ligger her? Like interessant er større samfunnsspørsmål knyttet til krimininalitet; hvordan fremstilles båssetting, fordommer og avvisning sett opp mot faren for å bli kriminell? Og så er det selvsagt hovedtemaet; hva er filmens budskap om de som faller utenfor samfunnets etablerte normer?

Egnethet

«Dinner in America» har fått tolv års aldersgrense. Her må man være klar over at selv om filmen ikke anses som skadelig for barn fra tolv år, så er ikke det ensbetydende med at den passer for alle tolvåringer. Filmen har mye, tildels grov seksualisert dialog og humor, ufint språk, rusbruk, en bihistorie som kan tolkes som at den rettferdiggjør rusbruk, et kattelik som brukes på kreativt og smakløst vis, og mye mer. Filmskaperne skyver oss bevisst vekk i starten av filmen, før denne avsmaken snus til sympati og forståelse mot slutten. Det er god filmkunst, men det passer ikke for alle, og det passer best for litt eldre ungdom og voksne.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte sexscener, seksualisert dialog og grov humor med rusbruk, gjør at denne filmen får 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Dinner in America»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Europafilm