Diva of Finland

Finsk drama, 2021, anbefales for ungdom

ANMELDELSE: Lunt og sjarmerende drama om å finne seg selv i en turbulent ungdomstid. Anbefales for ungdom.

Henna er 18 år gammel, og drømmer om å synge. Men omverdenens forventninger og egen usikkerhet gjør Henna til en skikkelig diva. Denne filmen passer fint for ungdom, som helt sikkert vil kjenne seg igjen i tematikken. Filmen egner seg godt til analyse og samtale i skolen.

Handling

Henna er flink på skolen, flink til å synge – ja, flink til det meste. Både familie og venner sier at hun kan gjøre hva hun vil i fremtiden. Men når Henna antyder at hun vil flytte fra det vesle stedet hun bor på til London eller Helsinki, da får pipen en annen lyd. På slike steder må man ha kjempetalent for å lykkes med noe som helst, mener de. Men det er fortsatt et år til Henna er ferdig med videregående, så hun har fortsatt litt tid til å finne veien videre.

Så begynner en ny jente i klassen. Silja er også flink til å synge, mer bestemt; hun rapper, er karismatisk og har mange følgere på sosiale medier. Hun blir raskt populær på skolen, og Henna føler seg satt i skyggen. Det skaper enda mer usikkerhet hos Henna, i tillegg til misunnelse, og gjennom en rekke tvilsomme valg og noen tilfeldigheter, blir det neste halv året en turbulent, men også svært viktig periode i livet til Henna.

Diva of Finland

Regi: Maria Veijalainen
Sjanger: Drama
Skuespillere: Suvi-Tuuli Teerinkoski, Linda Manelius, Jutta Myllykoski, Sonja Sippala m.fl.
Språk: Finsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Finland, Norge
Spilletid: 1t 30min.
Produksjonsår: 2021

Vurdering

Diva of Finland er en såkalt «coming of age»-film, der hovedpersonen går fra å være ung og umoden, til å gå inn i de voksnes rekker med større visdom og innsikt i hva som er viktig i livet. I starten blir Henna sur med en gang fokus ikke er på henne, og gjennom store deler av filmen er hun impulsiv, tenker ikke over konsekvensene av valgene sine og har liten forståelse for andres tanker og følelser. Et eksempel på dette er at vi ganske tidlig får hint om at livet til Silja, som fremstår så vellykket, ikke er så enkelt som det virker. Men Henna er blind for dette. Hun er misunnelig på Silja og vil aller helst ødelegge for henne.

Samtidig er Henna bundet av omgivelsene sine, som for så vidt er oppmuntrende og positive, men som i et slags kollektivt fellesskap kveler alle ambisjoner om å gjøre noe stort med livet, som å bli sanger. Dette preger Henna, og følelsene og handlingene hennes er til dels et resultat av frustrasjon og usikkerhet knyttet til egen identitet.

Men til slutt kommer vendepunktet, og Henna får en oppvåkning som får henne til å innse noe svært viktig, og dette kulminerer i en god avslutning på filmen – der det egentlige budskapet kommer tydelig frem.

Filmskaperne har lyktes godt med å fremstille temaet på en sjarmerende og lun måte. Filmens setting, karakterer og handlingsforløp bidrar til å sette temaet på spissen, og resultatet blir en film som mange unge vil kunne kjenne seg igjen i. Denne typen følelser og usikkerhet som Henna har, der ambisjoner, ens posisjon i vennegjengen, tanker om egen identitet og verdi, mangel på forståelse mellom generasjonene også videre, preger tankelivet, er nok noe de fleste ungdommer vil kjenne seg igjen i. Denne kan skape refleksjon om egen identitet og følelsesliv.

Filmen er for øvrig veldig fin å analysere for skoleelever, da den bruker gode og gjennomtenkte måter å knytte handlingsforløpet, karakterene og den underliggende tematikken sammen.

Egnethet

Aldersgrensen er ni år. Det finnes noen litt urovekkende scener i filmen. En av karakterene blir veldig beruset, og havner i en tilstand der hun ikke kan ha kontroll over seg selv. Det er også noen scener der Henna ser litt ut som et monster som kan oppleves ekle for barn. Filmen kan nok ses av barn fra aldersgrensen, men tematikk og handling egner seg best for ungdom i ungdomsskolen og på videregående.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder enkelte dramatiske scener som kan virke urovekkende på yngre barn, og den får derfor aldersgrense 9 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Diva of Finland»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Europafilm