Doktor Proktors Prompepulver

Norsk komedie, 2013, anbefales fra syv år

Doktor Proktors Prompepulver

Et helsprøtt og morsomt eventyr basert på Jo Nesbøs barnebok som anbefales for barn fra syv år.

Handling

Flinke Lise med museflettene har ikke mange venner, og foreldrene hennes – Herr og Fru Kommandanten – enser knapt at hun eksisterer. En dag møter hun ivrige Bulle, som er knøttliten og har knallrødt hår. Snart havner de på besøk hos Doktor Proktor – en eksentrisk oppfinner som bor i et nedgrodd hus der det støtt og stadig oppstår rare eksplosjoner.

Doktor Proktor virker ganske gal, men Lise og Bulle forstår raskt at han egentlig er veldig snill. Doktor Proktor drømmer bare om å lage den store oppfinnelsen som kan gjøre ham rik og berømt, slik at han kan reise til Paris og vinne tilbake sin store kjærlighet.

Men alt Doktor Proktor har klart å finne opp i det siste er et pulver som får deg til å prompe. Barna derimot, ser store muligheter i det morsomme pulveret. Og når de oppdager at en forsterket dose prompepulver kan få deg til å fly, ja, da tar det bokstavelig talt helt av.

Samtidig er den slemme Thrane og sønnene hans på jakt etter å ta æren for oppfinnelsene til Doktor Proktor. Faktisk finnes det ingen grenser for hvor utspekulerte de er i sine slemme forsøk på å lure til seg prompepulveret. Og i tillegg lurer en enorm slange i kloakksystemet i Oslo by…

Doktor Proktors Prompepulver

Regi: Arild Fröhlich
Sjanger: Komedie
Skuespillere: Kristoffer Joner, Atle Antonsen, Ingar Helge Gimle, Marian Saastad Ottesen, Linn Skåber, Bjarte Tjøstheim, Emily Glaister, Eilif Hellum Noraker, Arve Guddingsmo Bjørn, Even Guddingsmo Bjørn, Henrik Horge, Christian Skolmen m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 27min
Produksjonsår: 2013

Vurdering

”Doktor Proktors Prompepulver” er basert på Jo Nesbøs barnebok med samme navn, og det er tydelig at det står en dyktig forfatter bak historien. Her presenteres vi for et helstøpt univers, der man ved hjelp av et helsprøtt premiss, sjarmerende og morsomme karakterer og akkurat passe absurde slemminger skaper et fengslende og veldig underholdende eventyr.

Alle de voksne i filmen er kjemperare, med selvopptatte og virkelighetsfjerne foreldre, og noen skikkelig fisefine snobber. Dette er veldig morsomt, samtidig som det viser barna at de voksne og det etablerte samfunnet ikke alltid vet helt vet hva de driver med, og at det ikke alltid er de rette personene som gis ære og suksess. Det finnes også fine bihistorier om tapt kjærlighet og bøller som innhentes av sin slemhet, samt en flott fremheving av sunn selvironi og alt det flotte og spennende som kan skje dersom man møter andre med et varmt hjerte.

Filmatisk sett er dette en vellaget produksjon, selv om de vanskeligste spesialeffektene ikke er spesielt imponerende. Men dette oppveies av flott skuespill av hele ensemblet, med barneskuespillerne Emily Glaister og Eilif Hellum Noraker i spissen, tett fulgt av Kristoffer Joner og Atle Antonsen. Atle Antonsen som slemmingen Thrane med håpløs hentesveis er ubetalelig. Vi liker også tilbakeblikket til Doktor Proktors store franske kjærlighet – elegant og morsomt fortalt som en klassisk stumfilm.

Egnethet

”Doktor Proktors Prompepulver” har fått syv års aldersgrense på grunn av en rekke skumle scener. Spesielt scenene der Lise og Bulle jages av en enorm slange er dramatiske. I tillegg er det heftig musikk og dystre lyder som fremhever den skumle stemningen. Vi tror noen syv- og åtteåringer vil sette pris på å ha noen voksne ved siden av seg i kinosalen, og barn under syv år bør ikke få se filmen på kino. Utover dette er filmen en veldig morsom komedie, og selv om noen scener er skumle velger vi å anbefale den for barn fra syv år.

Men vi vil legge til at vi virkelig ikke forstår hvorfor ordet ”motherf**kers” brukes som en morsomhet i en barnefilm.

Konklusjon

Dette er en sprø og morsom film som fortsetter tradisjonen med gode norske barnefilmer på en utmerket måte. Vi håper det kommer flere filmer i serien.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder enkelte truende scener som kan virke skremmende på de yngste. Filmen får derfor 7-årsgrense.

Les mer om «Doktor Proktors Prompepulver»:

Filmweb.no

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten film?

Les våre kriterer for filmanmeldelser