Dolittle – sprø dyresnakker

Amerikansk eventyr, 2020, passer fra seks år

Dolittle

ANMELDELSE: Eventyrlig komedie med mye fartsfylt moro, men filmen mangler mye på å være en komplett familiefilm.

Action, humor og kule dyr. Dolittle byr på mye moro for barn fra seks år, likevel fremstår filmen som en lettvekter i forhold til de beste familiefilmene.

Handling

Den eksentriske Dr. Dolittle har en helt spesiell evne. Han kan snakke med dyr! Den gode doktoren har viet livet sitt til å ta seg av dyr som trenger hjelp, og på slottet hans i England har han et helt reservat med dyr av alle slag. Men etter at konen hans døde har Dolittle trukket seg helt bort fra verden, og bortsett fra dyrevennene sine vil han ikke ha noe å gjøre med mennesker i det hele tatt.

Det blir det imidlertid snart slutt på, etter at to ting skjer på en gang. Først dukker gutten Stubbins opp, som trenger hjelp til å redde et ekorn. Samtidig kommer et bud fra dronningen, som er blitt alvorlig syk og har bedt om hjelp fra Dolittle. Om enn noe motvillig i starten, så legger Dolittle ut på det som blir en lang og eventyrlig reise der han må lede en ekspedisjon og skaffe en helbredende frukt for å redde livet til dronningen og beholde reservatet der dyrevennene hans kan være trygge.

Dolittle – sprø dyresnakker

Regi: Stephen Gaghan
Sjanger: Komedie, Familiefilm
Skuespillere: Robert Downey Jr., Michael Sheen, Emma Thompson, Octavia Spencer, Rami Malek, Ralph Fiennes m.fl.
Språk: Norsk tale/Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 41min
Produksjonsår: 2018

Vurdering

Dolittle er en påkostet familiefilm som har mange av de rette ingrediensene som skal til i en god familiefilm; sprø og sjarmerende karakterer, artige og eksotiske dyr, noen farlige skurker og en eventyrlig reise for å redde dagen. Filmen er full av fart og humor, og vi tror filmen vil oppleves veldig underholdende for barn i skolealder.

Likevel er det noe som mangler. Det virker som om filmskaperne har prøvd litt for hardt, og endt opp med en film som virker litt konstruert og anstrengt. Smilene er litt for påtatte, skurkene er for stereotype og de mange dyrene er artige, men på grensen til å være masete. Samtidig tar filmskaperne ganske mange snarveier i historiefortellingen, før de går «over the top» og smører alt for mye på mot slutten. Men aller viktigst, filmen mangler den emosjonelle dybden og troverdigheten som gjør mange av familiefilmene til Disney så gode.

Men denne kritikken betyr nødvendigvis ikke så mye for et ungt publikum. Dyrene er veldig morsomme, og det er stor stas å se en isbjørn med lue krangle med en struts, en gorilla som ikke er modig i det hele tatt og et hevngjerrig lite ekorn, for å nevne noe. Budskapet er også godt. Sorgen over å ha mistet konen har fått Dolittle til å trekke seg helt tilbake fra verden, og det er bare ved å søke fellesskap med andre – og ikke minst ved å hjelpe andre – at doktoren kan redde seg selv og få et godt liv igjen. Filmen har også et flott syn på dyr som kan inspirere barn til å bli opptatt av dyrevern og anse dyr som selvstendige individer.

Egnethet

Dolittle har seks år aldersgrense. I løpet av filmen må heltene gjennom mange farer, og flere av scenene skildrer truende situasjoner. Samtidig er dette tydelig et eventyr, spenningen avløses alltid av humor og de dramatiske episodene er forholdsvis korte. Vi tror derfor at det er et fåtall barn i skolealder som vil oppleve filmen skummel som helhet. Filmen anbefales ikke for barn under aldersgrensen. Ungdom og voksne vil nok se svakhetene i filmen i større grad enn barn. Konklusjonen må bli at dette er ikke en helt vellykket familiefilm, men for barn fra seks- til tolvårsalderen er dette et morsomt eventyr som både byr på underholdning og et passende budskap.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder enkelte dramatiske og truende scener. Da disse er kortvarige og foregår innenfor en trygg og humoristisk ramme, får filmen aldersgrense 6 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Dolittle»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser