Dragetreneren 2

Amerikansk animasjonsfilm, 2014, anbefales fra syv år

Dragetreneren 2

En spennende, flott animert og overraskende følelsesbetont film som egner seg godt for barn fra syv år.

Handling

Fem år etter det første eventyret hersker idyllen på Borkøy. Vikinger og drager lever i harmoni, og Hikken (vår helt og høvdingens sønn) og Tannlaus (sjelden drage og uadskillelig følgesvenn) bruker dagene sine på å utforske verden utenfor Borkøy.

Under en av ekspedisjonene sine møter de en gruppe dragejegere som avslører at den onde Drago Blodbank er i ferd med å bygge opp en mektig dragehær. Dette skaper uro blant vikingene, som forbereder seg til krig. Hikken derimot, ønsker å ordne opp med fredelige midler, og setter ut på leit etter den skumle hærlederen.

Parallelt med dette har Hikken andre problemer. Faren hans, høvding Steinur Digre, ønsker at sønnen skal ta over som høvding, men selv føler ikke Hikken seg som en leder. Det skaper familiebruduljer, og situasjonen blir ikke mindre komplisert når dragebeskytteren Valka og hennes flokk av drager dukker opp.

Hikken og Tannlaus stilles ovenfor en rekke utfordringer, og før freden igjen kan senke seg må de finne ut hvem de er, finne styrke sammen og beskytte det som er aller viktigst for dem.

Dragetreneren 2

Regi: Dean DeBlois
Sjanger: Animasjon
Språk: Norsk
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 41min
Produksjonsår: 2014

Vurdering

”Dragetreneren 2” kommer fire år etter den første filmen i det som nå ligger an til å bli en trilogi. Den nye filmen er for en stor del vellykket, og byr på en spennende historie, mye humor og et stort utvalg morsomme drager. Teknisk sett er filmen strålende, med animasjon av ypperste kvalitet.

Filmens fremste styrke er nok at de sentrale karakterenes tette bånd og følelser gis en sentral plass i historien. Hikken vil gå sine egne veier, og i løpet av eventyret lærer han hvem han er og hvor han hører hjemme – men svaret er helt annerledes enn det han innledningsvis trodde. I tillegg viser historien livets alvor, blant annet ved at flere av karakterene har lidd personlige tap. Dette alvoret gir historien dybde, men samtidig er det så godt balansert med humor og muntre scener at filmen føles langt fra dyster.

Historien tar opp spennende spørsmål om identitet, familie og kjærlighet – samtidig som Hikken viser en prinsippfasthet som får omfattende konsekvenser på både godt og vondt. Her er det mye spennende for barn og unge å reflektere over, og i en film som i hovedsak er en fartsfylt og morsom familiefilm er det litt av en prestasjon.

På den annen side finnes det noen enkle løsninger, de mange bikarakterene fremstår til dels overflatiske og karikerte, og som helhet er historien ganske konvensjonell. Filmen består for en stor del av velprøvde løsninger som sikrer bred kommersiell appell og store billettinntekter, noe som har gått på bekostning av en mer utfyllende og original utforsking av de spennende temaene som tas opp.

Egnethet

”Dragetreneren 2” har en rekke dramatiske scener. Den onde Drago Blodbank er ganske skummel, og de slemmeste dragene i hæren hans er ikke til å spøke med. Det finnes også en veldig trist scene som er litt uvanlig for denne type film. Av den grunn bør ikke barn under aldersgrensen se filmen, mens noen syv- og åtteåringer nok vil sette pris på å ha en voksen ved siden av seg i kinosalen. Ellers er dette flott underholdning for hele familien.

Konklusjon

”Dragetreneren 2” har en vellykket blanding av lett underholdning og tematikk til ettertanke, men først og fremst er dette et fargerikt, morsomt og fartsfylt filmeventyr.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Voldsomme effekter og vesener som kan virke skremmende på de yngste gjør at denne filmen får 7-årsgrense.

Les mer om ”Dragetreneren 2”:Filmweb.no

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten film?