Dragetreneren 3

Amerikansk animasjonsfilm, 2018, anbefales fra seks år

Dragetreneren 3

Hikken og dragen Tannløs opplever nye eventyr i en forseggjort og underholdende film med et fint budskap.

«Dragetreneren 3» overbeviser med nydelig animasjon og en fin historie om kjærlighet, identitet og frihet.

Handling

I denne tredje filmen i den populære serien er Hikken blitt høvding på Borkøy, og Tannløs er kongen over dragene. Borkøy er blitt et fristed der drager kan være trygge for dragejegere, og våre venner driver en kontinuerlig kamp for å befri uskyldige drager fra fangenskap.

Men den skumle dragejegeren Grimmel snoker i bakgrunnen, og han har skumle planer om å ta livet av Tannløs. Og når han finner en søt jentedrage han kan bruke som lokkemiddel, da er det fare på ferde.

Dragetreneren 3

Regi: Dean Deblois
Sjanger: Animasjon, eventyr
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 44min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

«Dragetreneren»-filmene utmerker seg ved at hver film er bedre enn den foregående. I «Dragetreneren 3» har filmskaperne funnet en fin balanse mellom humor, spenning og dypere mening. Historien samler trådene fra de tidligere filmene – den første filmen viste at det var mulig for mennesker og drager å være venner, den andre fokuserer på spørsmål om identitet, familie og kjærlighet, og i denne tredje filmen utvides og videreutvikles disse temaene, og ender med en slags konklusjon.

Hikken og Tannløs har utviklet et svært tett bånd, og det samme avhengighetsforholdet har vikingstammen til dragene som bor på Borkøy. Det fører til at Hikken tviler på seg selv når Tannløs ikke er i nærheten, og når Tannløs forelsker seg starter en prosess som fører de to fra hverandre, samtidig som lojaliteten og kjærligheten dem imellom er ubrytelig. Dermed kommer spørsmål om identitet og ens plass i verden i forgrunnen, noe som gir historien en dypere nerve. Samtidig speiles dette i den ytre handlingen, der vikingene og dragene må finne et trygt sted der de kan leve i fred.

Det er også mye annen spennende tematikk, som at Hikken og den slemme Grimmel settes i kontrast mot hverandre ved at Grimmel vil skape fred ved å utrydde dragene, mens Hikken vil skape fred gjennom toleranse og vennskap. Historien fremmer også tydelig hvor viktig og godt det er å gi sine nærmeste friheten til å være de man er. Dette og mye annet er spennende ting man kan reflektere over og snakke sammen om etter å ha sett filmen.

Filmen er en fryd å se på, med fantastisk animasjon, en myriade av fargerike karakterer og drager, samt gode norske stemmer. Her er det lett å la seg engasjere i eventyret som foregår på skjermen.

Egnethet

«Dragetreneren 3» har seks års aldersgrense. Filmen starter med en ganske skummel scene, og denne er bare én av mange scener der vi får se skumle drager, sverdkamper, slåssing og andre dramatiske hendelser. Alt som skjer er tydelig eventyr, og alt avlastes med humor og en munter stemning, så filmen passer fint for barn fra skolealder. Men noen barn i seks- og syvårsalderen kan muligens synes det blir litt skummelt, så noen vil nok sette pris på å ha en voksen ved siden av seg. Filmen passer også utmerket for ungdom og voksne, så her kan familien kose seg sammen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder scener med kamper og skremmende skikkelser i et tydelig eventyrunivers. Filmen får derfor 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om ”Dragetreneren 3”:Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten film?