Dragetreneren

Amerikansk animasjon, 2010, anbefales fra syv år

Vikingene på Berkøy må stadig kjempe mot horder av drager, men tenåringsgutten Hikken er ikke som de andre. Han vil ikke drepe drager. Dette er en spennende og til tider veldig dramatisk film som passer for barn fra ni år.

Historie

Hikken bor på Berkøy, der et lite samfunn med vikinger har holdt til i generasjoner. Men livet ute i havgapet er ikke lett. Vikingene blir stadig angrepet av drager som stjeler sauene og fisken deres, og de må kjempe en hard kamp for å holde de livsfarlige beistene unna.

Høvdingen til vikingene er den stolte dragedreperen Sigurd Digre, som også er faren til Hikken. Hikken vil gjerne bli en like stor kriger som faren, men alle de entusiastiske forsøkene hans på å få has på en drage ender alltid med katastrofe. Sigurd uttrykker stadig skuffelse over at sønnen ikke lever opp til forventningene hans.

Men en kveld skjer det noe. Midt under et drageangrep sniker Hikken seg ut med en katapult, og idet han får et glimt av den skumleste dragen av alle – selveste Mørkevrede – fyrer han av et skudd. Hikken treffer, men selvsagt er det ingen som tror på ham.

Dagen etter lusker Hikken rundt i skogen, og snart finner han Mørkvrede, fanget i garnet fra katapulten. Hikken løfter kniven for å drepe dragen, men ombestemmer seg. I stedet setter han dragen fri.

Dette blir starten på et uvanlig vennskap. Gutten og dragen får gradvis tillitt til hverandre, og Hikken lager en protese for å erstatte en halevinge som ble ødelagt i styrten. Men protesen må styres for at Mørkevrede skal kunne fly skikkelig, og Hikken setter seg på ryggen til dragen. Snart blir de to et dyktig flygeteam. Samtidig lærer Hikken dragene å kjenne, noe som gjør ham i stand til å nedkjempe drager helt uten vold og gjøre dem til sine venner.

Likevel er eventyret bare så vidt kommet i gang. Hva vil Sigurd og de andre vikingene si når de får vite at Hikken har temmet en drage? Og hva kommer til å skje når de får vite at Hikken og Mørkevrede har funnet selve redet til dragene og avdekket en grusom og skrekkelig farlig trussel?

Dragetreneren

Regi: Dean DeBlois og Chris Sanders
Sjanger: Action, Eventyr, Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 38min
Produksjonsår: 2010

Vurdering

”Dragetreneren” er en fartsfylt og godt laget animasjonsfilm, som inneholder alle de elementer vi forventer i et skikkelig actioneventyr – spennende slåsskamper, en flott eventyrverden, mye humor og litt romantikk. Men selv om filmen har alle de riktige ingrediensene, er det likevel noe som mangler. Historien er langt fra original – etter hvert har det kommet svært mange filmer med tilnærmet lik historie som denne. I tillegg fører den lange rekken av fartsfylte scener til at man aldri får særlig dyp forståelse av de sentrale karakterene. Det hele blir litt overfladisk, med flate karakterer og et forutsigbart handlingsforløp.

På den annen side er dette en morsom og underholdende film som helt sikkert vil more et stort publikum. Hikken forstår tidlig at dragene er like redd ham som han er for dem, og med vennlighet og sjenerøsitet gjør den unge gutten de tidligere fiendene til venner. Samtidig forstår han at alt vikingene har lært om drager er feil. De er ikke livsfarlige vesener som må drepes for enhver pris. Tvert imot, det viser seg at de er i en like vanskelig situasjon som vikingene. En slik holdning, der mistro og frykt er blitt erstattet med imøtekommenhet og sympati, er et godt forbilde for barn og unge. Filmen fremmer også verdien av samarbeid og viktigheten av å være den man er.

Egnethet

Aldersgrensen er syv år. Det finnes en rekke dramatiske scener i filmen, med et utall skumle drager som skyter ild og andre uhumskheter. Klimakset består av en svært dramatisk og langvarig kampscene. Av den grunn ber vi foreldre være oppmerksom på at filmen kan være litt for skummel for barn, og samtidig fraråde at barn under syv år får se filmen.

Konklusjon

”Dragetreneren” har noen mangler, med det finnes likevel mer enn nok spenning og humor til at mange vil ha stor glede av å se denne filmen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Noen truende scener og voldsomme effekter gjør at denne filmen får 7-årsgrense.

Filmtrailer:

 

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser