Dragevokterens jul

Norsk eventyrfilm, 2020, passer fra 6 år

Dragevokterens jul

Veldig spennende konsept og god baktanke, men historien blir dessverre alt for enkel. Likevel er dette en film som barn fra seks år kan ha glede av å se.

Dragevokterens jul er en film som har akkurat passe ambisjonsnivå til å være en norsk eventyrfilm med en ildsprutende drage. Mye godt budskap er det også. Av den grunn er det veldig skuffende og vanskelig å forstå at filmskaperne har tatt en så god idé og gjort den til en så enkel historie.

Handling

Mortimer drømmer om å bli berømt youtuber, men ingen vil se på kanalen hans og mobbet på skolen blir han også.

Sara er på rømmen. Hun har rømt fra flyktningmottaket, og er redd for å bli sendt ut av landet. For å skjule seg gjemmer hun seg i tomme hus der familiene er på ferie, og hun sørger for at det aldri er noen som ser henne.

Og når det krasjer en ildsprutende drage inn i huset der Sara gjemmer seg, da blir det enda mer klart at dette ikke blir en vanlig jul. Snart dukker Mortimer opp også, for han skal mate gullfiskene til eierne av huset. Dragen er skadet, og de to barna bestemmer seg for å hjelpe den med å komme seg hjem. Men det blir overhodet ikke enkelt. Politiet jakter nemlig på Sara, og det å komme seg usett gjennom byen med en drage er heller ingen spøk.

Dragevokterens jul

Regi: Katarina Launing
Sjanger: Eventyr
Skuespillere: Kyrre Haugen Sydness, Solveig Kloppen, Iver Aunbu Sandemose, Isha Zainab Khan m.fl.
Språk: Norsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 22min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Dragevokterens jul har manus fra to av Norges beste manusforfattere, Harald Rosenløw Eeg og Lars Gudmestad. De har skapt et spennende og friskt konsept her, der to barn opplever et spennende eventyr og går gjennom en personlig reise i løpet av filmen. Men hvorfor har de skapt et så spennende konsept, gode karakterer, laget morsomme skole- og gatenavn, og så tilsynelatende ikke brydd seg med å gjøre historien skikkelig? Et par eksempler: Scenen når de flykter gjennom torget, og ingen der ser dragen. Helt usannsynlig og heller ikke en særlig spennende scene. Og når militæret dukker opp blir det bare tåpelig.

De voksne karakterene er også svært svake. Både faren til Mortimer og politimannen blir bare snodige typer.

Vi skulle ønske man kunne lage en film som tok målgruppen mer på alvor, spesielt når det gjelder å konstruere en solid og gjennomtenkt historie. Det finnes så utrolig mange barne- og familiefilmer som er bedre enn dette. Og det som skuffer mest er at konseptet og karakterene er så spennende, her er det et stort potensial som skusles bort.

Men for all del. Filmen er god nok til at barn kan kose seg foran skjermen i knappe halvannen time. Det er utvilsomt artig med en norsk film som handler om en ildsprutende drage.

Budskapet er også veldig bra. Denne motsetningen mellom Sara, som skjuler og isolerer seg helt, og Mortimer, som viser litt for mye på Youtube, og hvordan de treffes og balanserer hverandre, er veldig spennende. I tillegg er det mye bra om at man kanskje ikke bør bry seg så mye om likes, samt om problematikken der Sara har flyktet fordi hun er redd for å bli sendt tilbake til hjemlandet. I tillegg er vennskap og å sette andre før seg selv viktige tema.

Egnethet

Dragevokterens jul har fått seks års aldersgrense. Det er flere scener i filmen som kan oppleves skumle, der det er mørke omgivelser og dramatiske ting som skjer. Noen barn rundt aldersgrensen vil nok sette pris på å ha en voksen ved siden av seg, men på generelt grunnlag er dette en grei film for barn fra skolealder. Det er også veldig tydelig at dette er et eventyr som man innerst inne vet vil ende godt.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder enkelte mørke og dramatiske scener med nifse elementer. Derfor får den aldersgrense 6 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Dragevokterens jul»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser