Dyrene i Hakkebakkeskogen

Norsk barnefilm, 2016, anbefales for alle

Thorbjørn Egners klassiker formidles på en flott måte med sang, humor og litt spenning til en ny generasjon i denne vellagede animasjonsfilmen.

Dyrene i Hakkebakkeskogen er blitt en gledespredende animasjonsfilm som er super for barn og voksne å se sammen.

Handling

I Hakkebakkeskogen bor en fin gjeng med små og store dyr, med den late Klatremus i spissen. Vennene hans er blant andre kloke Morten Skogmus, bakermester Harepus og Bamsefar, som er den naturlige lederen. Vi skal selvsagt ikke glemme Mikkel Rev og Petter Pinnsvin, som også bor i skogen, men de er ikke særlig snille.

Alt er altså ikke bare idyll. Mikkel Rev både stjeler og vil spise de vesle musene. Men det er først når Petter Pinnsvin prøver å spise bestemor Skogmus at Morten får nok. Han lager en lov som han vil at alle skal følge – der alle i skogen må være snille med hverandre.

Loven blir innført, men problemene er langt fra over. Mikkel Rev blir nemlig veldig sulten, og med tom mage kan en utspekulert rev skape mye trøbbel.

Vurdering

De aller fleste kjenner nok denne tidløse klassikeren som har gledet barn i årtier. Det er naturlig at det oppstår forventninger når historien skal filmatiseres som helaftens animasjonsfilm. Da er det godt å se at filmskaperne har lykkes. Med en fin og karakteristisk stil skildres et flott eventyrunivers som balanserer fint mellom drama, musikal og komedie. Det er veldig kjekt å se pepperkakebakesangen og alle de andre klassiske sangene som har gledet så mange. Og Mikkel Rev fremstilles med en akkurat passe blanding mellom slem og snill.

Dyrene i Hakkebakkeskogen

Regi: Rasmus A. Sivertsen
Sjanger: Barnefilm
Norske stemmer: Stig Henrik Hoff, Ivar Nørve, Jan Martin Johnsen, Jakob Schøyen Andersen m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 15min
Produksjonsår: 2016

Samtidig er det gode budskapet fra Thorbjørn Egners bok selvsagt sentralt. Historien er egentlig ganske dramatisk i starten, der de små dyrene er i konstant fare for å bli spist. Slik sett starter den realistisk, der barn kan reflektere over at i skogen er det faktisk slik at noen av de fine dyrene spiser andre dyr. Men selvsagt, når Morten Skogmus tar ansvar snur det hele seg mot en mer idyllisk historie. I siste halvdel får vi et flott budskap om at det er når man holder sammen og er snille med hverandre at alle kan ha det godt. Like viktig er det at alle har verdi – uansett om man er liten eller stor kan alle bidra med sine unike egenskaper.

Nå er ikke filmen helt uten svakheter. Den fremstår noe episodisk, spesielt i starten, og det kunne nok vært brukt litt mer tid på å skildre Klatremus og Morten Skogmus. Filmen handler egentlig mest om Mikkel Rev. Det kan også være at noen reagerer på at animasjonen mangler noe flyt i bevegelsene, men samtidig er dette en sjarmerende del av filmens stil. Uansett er dette en film vi tror vil glede både store og små.

Egnethet

Dyrene i Hakkebakkeskogen er tillatt for alle, og passer utmerket for et ungt publikum. Nå er det noen litt småskumle scener i starten, som da Mikkel Rev dukker opp første gang. Av den grunn kan det kanskje være greit at de aller, aller yngste har en voksen ved siden av seg, og at de er klar over at Mikkel er bittelitt skummel i starten. Filmen er også fin for voksne som husker fortellingen fra sin barndom, så dette er en flott film som foreldre og barn kan se sammen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å kunne virke skadelig på de yngste, og den blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Dyrene i Hakkebakkeskogen»: 

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser