Ellos eatnu – La elva leve

Norsk drama, 2023, vi anbefaler fra 12 år

ANMELDELSE: En god film om Alta-konflikten som viser frem nyanser både ved ungdomsengasjement og samefolket på 1970- og 80-tallet.

Ellos eatnu – La elva leve er jevnt over en god film – selv om den har sine tregere øyeblikk – men den skildrer ungdomsengasjement på en unik og realistisk måte. Dette er ikke noen fortelling der ungdommene endrer verden, men en der hovedpersonen beveger seg mellom ulike motivasjoner i sitt forsøk på å utgjøre en forskjell.

Handling

Den samiske jenta Ester jobber som lærervikar i Alta. Hun har en etnisk norsk stefar, og moren hennes har lenge tatt avstand fra den samiske kulturen. Esters fetter, derimot, kjemper aktivt for samers rettigheter, og er stolt av kulturen.

En dag introduserer denne fetteren Ester for aksjonene mot vannkraftverket i Altaelva. Etter hvert begynner Ester å engasjere seg mer og mer for denne saken. Men hvordan skal det gå, når dette nye engasjementet møter motstand både på hjemmebane og på jobb? Og kan en gjeng med ungdommer egentlig gjøre effektiv motstand?

Ellos eatnu – La elva leve

Regi: Ole Giæver
Sjanger: Drama
Skuespillere: Ella Marie Hætta Isaksen, Gard Emil, Marie Kvernmo, Sofia Jannok m.fl.
Språk: Norsk og samisk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 2t 2min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Ellos eatnu – La elva leve har gjennomgående god produksjonskvalitet. Kameraarbeidet holder høy standard, fargene er godt fordelt, skuespillet er kompetent og regi er bra.

Manus skuffer heller ikke. Dialogen virker som oftest realistisk. Filmen føles tidvis litt treg, men som oftest er tempoet bra avpasset. Vi blir også godt kjent med de viktigste karakterene, og vi fårvære med å se hvordan disse utvikler seg.

Mens Ellos eatnu – La elva leve på overflaten kan virke som en film om miljøvern, så er det ikke egentlig det som er kjernen i budskapet. Filmen handler innerst inne om to ting: hvordan det var å være same rundt 1980, og hvordan det var å være miljøaktivist i samme periode. Begge disse temaene blir presentert både kompetent og nyansert, og kan legge grunnlag for mye refleksjon rundt emnene.

Egnethet

Filmen inneholder maktbruk mellom politi og demonstranter, og grov diskriminering. Det er også en dramatisk scene der Ester finner et lik hengende fra et tak.

Aldersgrense med begrunnelse:

12 år

Filmtrailer:

Les mer om «Ellos eatnu – La elva leve»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Mer Film