En julegave fra gatekatten Bob

Engelsk drama, 2020, tillatt for alle

En julegave fra gatekatten Bob

En veldig koselig, men også litt snodig film om James og katten Bob som strever for å klare seg i London i førjulstiden.

Denne oppfølgeren til suksessen En gatekatt ved navn Bob er en skikkelig feelgoodfilm, men det blir faktisk litt mye av det gode. Filmen har så positive vibber at filmen blir litt merkelig, med lite realistiske problemstillinger og unaturlig handling. Inntrykket blir at dette minner mest om en barnefilm – en film for de aller yngste, men hovedmålgruppen er jo ikke denne aldersgruppen.

Handling

James og gatekatten Bob har kommet seg vekk fra å være uteliggere på gatene i London. I denne filmen tenker James tilbake på den siste julen der han og gatekatten Bob måtte klare seg med nesten ingenting.

James har fått en leilighet å bo i, men han må likevel ut på gatene for å skaffe seg penger til mat og strøm. Han synger og spiller litt, og selger litt magasiner. I tillegg besøker han ofte Bea, som driver et veldedighetsprosjekt som deler ut mat og skal arrangere julemiddag for fattige.

James får problemer når Bob blir angrepet av en hund, og dyrevernet begynner å tro at Bob ikke har godt av å bo hos James. Dette blir hendelsen som driver handlingen i filmen fremover, der Bob går gjennom en personlig reise og innser hva julen virkelig dreier seg om.

En julegave fra gatekatten Bob

Regi: Charles Martin Smith
Sjanger: Drama
Skuespillere: Luke Treadaway, Anna Wilson-Jones, Kristina Tonteri-Young m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: England
Spilletid: 1t 32min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

En julegave fra gatekatten Bob har et veldig godt julebudskap, der James lærer mye som kan inspirere de som ser filmen. Det dreier seg om alt fra sammen står vi sterkere, til verdien av å være ansvarlig for og ta vare på noen, samt karma og at kjærlighet også kan innebære å gi slipp på noen. Det er mye godt om vennskap, å finne indre styrke sammen og nestekjærlighet. Det er selvsagt også et sosialt fokus i filmen, og mye man kan reflektere over i forhold til sosiale ulikheter i samfunnet vårt.

Problemet med filmen er at den merkelig nok blir alt for koselig. Historien er basert på virkelige hendelser, men filmen er så positiv og virkelighetsfjern i alt som skjer at den fremstår som en barnefilm som ikke har barn som målgruppe. Dermed blir det en litt snodig filmopplevelse, der vi ikke helt vet hva vi skal mene om filmen. På en side er den så positiv og har et så godt julebudskap at det er en flott film å se i førjulstiden. På den andre siden er merkelig i form og innhold. Hvem er denne filmen egentlig laget for?

Egnethet

Filmen er tillatt for alle og kan trygt ses av hele familien, også de aller yngste. Her skjer det ingenting skummelt, katten er søt og kul, og stemningen er superpositiv. Men det er i utgangspunktet ikke en film for de aller yngste, ettersom tematikken er mer rettet mot barn fra skolealder, ungdom og voksne. Derfor er det veldig snodig at filmen minner mest om en barnefilm for de yngste.

Vi gir terningkast tre. Det er muligens litt strengt, men vi synes filmskaperne kunne tilpasset filmens form og innhold mye bedre.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å virke skadelig på de yngste. Den blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «En julegave fra gatekatten Bob»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser