Encanto

Amerikansk animasjonsfilm, 2021, vi anbefaler fra 6 år

ANMELDELSE: Encanto er en fargerik og frisk animasjonsfilm med en spennende historie, flotte sanger og et flott budskap om familie og fellesskap.

Denne familiefilmen har et hjertevarmende perspektiv på hva som er aller viktigst for å skape en god familie og et godt samfunn.

Handling

Familien Madrigal er ikke som andre familier. De bor i et magisk hus i et område de kaller Encanto – et undrenes sted – og alle familiemedlemmene har hver sin magiske evne. Med de fantastiske talentene sine hjelper familien menneskene i samfunnet rundt seg, og familiens overhode Abuela gjør sitt beste for å holde familien sterk.

Det vil si, ikke alle i familien har en spesiell magisk evne. Den unge jenten Mirabel er en livsglad jente som er veldig glad i familien sin, men hun føler seg også litt utenfor siden hun er den eneste uten et spesielt talent. Men det viser seg snart at det kan være Mirabel som er den viktigste personen i familien. En dag oppdager hun nemlig at det er sprekker i idyllen i den tilsynelatende perfekte familien. Og det er ikke bare forholdet mellom familiemedlemmene som er i fare. Hele huset er også i fare for å sprekke opp og falle fra hverandre, og det er bare ved å finne årsakene til sprekkene at Mirabel kan redde familien og hjemmet deres.

Encanto

Regi: Jared Bush, Byron Howard
Sjanger: Animasjon, komedie
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 49min.
Produksjonsår: 2021

Vurdering

Encanto er en fargerik, frisk og svært vellaget animasjonsfilm fra Disney. Filmen er full av fart, humor og spenning, og i tillegg er det mange flotte sangnummer som er oversatt til norsk på en strålende måte.

Historien er bygget rundt et godt budskap for både barn og voksne. Gjennom familien Madrigal får vi et fint innblikk i både det som er godt og det som er vanskelig ved å tilhøre en familie. Filmen illustrerer hvor viktig det er å forstå hverandre og bli kjent med den virkelige personen som ligger bak det vi ser i hverdagen – enten det er et smil eller et strengt fjes. Vi får også et flott budskap om at mennesker er viktigere enn magi, og at en god familie og et godt samfunn er noe man bygger sammen.

Utover dette er grunnen til at familien Madrigal bor på dette stedet interessant. Filmen går ikke i dybden på dette, men her ser vi at en litt mer alvorlig og samfunnsaktuell tematikk om forfølgelse og migrasjon tas opp.

Alle karakterene er sterke og gode og har sin særegne sjarme, og de tar oss med på et spennende og morsomt eventyr som hele familien kan kose seg med.

Egnethet

Encanto er en typisk animasjonsfilm med en fin blanding av humor og spenning. De spennende scenene kan være litt dramatiske og dystre, men historien foregår i en trygg og positiv ramme. Filmen egner seg ikke for de aller yngste, men for barn fra skolealder er dette en flott film.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte mørke og dramatiske scener gjør at filmen får aldersgrense 6 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Encanto»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: The Walt Disney Animation Studios