Ernest og Celestine – Reisen til Tulleby

Fransk animasjonsfilm, 2022, anbefales for hele familien

ANMELDELSE: En fin og sjarmerende animasjonsfilm, som stikker seg ut både visuelt og musikalsk. Til tross for et noe generisk tema, er dette en film som er verdt å se for alle aldersgrupper.

Ernest og Celestine – Reisen til Tulleby er basert på de populære franske barnebøkene, og kombinerer eventyr, familiedrama og musikkglede på en sjarmerende måte. Absolutt en film for dem som setter pris på originale filmopplevelser.

Handling

Bjørnen Ernest og musen Celestine oppdager at de er tom for både mat og penger når Ernest våkner fra vinterdvalen. Da Celestine finner frem Ernests fiolin, så de kan få tjent seg litt penger, snubler hun i trappen. Fiolinen – som Ernest hevder er en uvurderlig Stradivarius – blir ødelagt. Da Ernest opplyser om at bare instrumentmakeren Octavius fra hjembyen hans, Tulleby, kan reparere fiolinen, foreslår Celestine at de tar turen dit. Ernest nekter, men Celestine drar uten ham, og Ernest ender opp med å følge etter.

Da de ankommer Tulleby, viser det seg at mye har endret seg siden sist Ernest var der. I tillegg til mange merkelige regler fra gammelt av, er det nå blitt forbudt med flertonede instrumenter. Alle lovbrytere havner i fengsel, men det er en gruppe med opprørere, ledet av en mystisk maskert helt, som spiller ulovlig musikk. Octavius er også umulig å spore opp. Hvordan skal Ernest og Celestine få fikset fiolinen? Og hva har Ernest med denne merkelige nye loven å gjøre?

Ernest og Celestine – Reisen til Tulleby

Regi: Julien Chheng, Jean-Christophe Roger
Sjanger: Animasjon, Eventyr
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Frankrike
Spilletid: 1t 21min.
Produksjonsår: 2022

Vurdering

Til tross for en noe lav bildefrekvens, er animasjonen et av mange områder hvor Ernest og Celestine imponerer. Stilen føles original og frisk, og flyten i scenene er god. Alle de viktigste karakterene ser særegne og behagelige ut. Galleriet av relevante karakterer er lite, men de karakterene som er til stede brukes godt. Filmen tar den tiden den trenger, uten å bli for lang.

Ernest og Celestine – Reisen til Tulleby handler i stor grad om musikk, så det skulle bare mangle om musikken ikke også er i toppsjiktet. Det er den da også. Her er det tatt mye inspirasjon fra jazzens verden, men det er også mye annet å plukke opp for den oppmerksomme. Litt ironisk at filmskaperne har klart å inkludere musikk av slik kvalitet, men likevel virker til å ha misforstått hva som gjør en Stradivarius til en Stradivarius.

Filmens budskap er hvordan det er viktig at barn får vokse opp til å bli hva de vil. I Tulleby har de en lov om at barna må bli det samme som foreldrene, men dette lærer de at er feil. Her savnes kanskje en dypere utforsking av konflikten mellom ansvar og selvrealisering, men det er i seg selv et fint budskap, og det presenteres på en underholdende måte, selv om alvoret kanskje ikke kommer veldig tydelig frem.

Egnethet

Det er enkelte scener der voksne mennesker kan oppleves noe truende, samt enkelte mildt dramatiske scener. Det skal likevel presiseres at dette er i mildeste grad.

Filmen fremstiller også foreldres forventninger til barn noe ensidet. Den kan likevel være en god inngang til en større refleksjon rundt dette emnet.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å være skadelige for barn. Den blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Ernest og Celestine – Reisen til Tulleby»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Scanbox Entertainment Norge