Eventyr i New York

Amerikansk eventyr, 2007, vi anbefaler fra 9 år

ANMELDELSE: En underholdende og fin film som både hyller og parodierer eventyrfilmene man er kjent med fra barndommen.

Romantisk komedie fra 2007, som både parodierer og feirer eventyrsjangeren. Originalspråk er engelsk, men den er også tilgjengelig dubbet på norsk.

Handling

Giselle er oppvokst i eventyrlandet Andalasia, og møter en vakker dag sin prins, og de bestemmer seg for å gifte seg allerede neste dag. Men prinsens stemor vil ikke miste makten, og sender Giselle til New York og den virkelige verden for å få henne unna. Det er en brå overgang for en som bare har kjent den idylliske eventyrverdenen, og en fortvilet Giselle prøver å finne hjelp. Hun blir etter hvert funnet av advokaten Robert som blir presset av sin datter, Morgan, til å hjelpe henne. Giselle blir fort en del av livene deres, og snur alt på hodet, inkludert Roberts forhold til Nancy, som ikke er fornøyd med at en annen kvinne overnatter hos ham. Robert og Giselle kommer stadig nærmere hverandre, til tross for deres forskjellige syn på livet. Samtidig er Giselles prins, Edward, også kommet til New York for å redde henne, mens den onde dronningen og hennes tjener gjør alt de kan for å hindre Edward i å finne Giselle.

Eventyr i New York

Regi: Kevin Lima
Sjanger: Komedie
Skuespillere: Amy Adams, Patrick Dempsey, James Marsden, Timothy Spall m.fl.
Språk: Engelsk
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 51min.
Produksjonsår: 2007

Vurdering

Filmen leker med klisjeer og kjente eventyr på en morsom og fin måte, hvor man merker at det er gjort av noen som er glad i sjangeren. Det er både en hyllest til og en parodi av eventyrsjangeren, da spesielt Disney-varianten av eventyr. Filmen begynner som en tegnefilm, frem til Giselle klatrer ut i New York, og slik setter filmen opp kontrasten mellom eventyrenes mirakuløse og idylliske verden og den virkelige verdens kyniske og kalde New York. Giselle og Robert er rake motsetninger, men ser likevel noe i hverandre og påvirker hverandre på en positiv måte. Filmens budskap er såpass enkelt og effektivt som å tro på kjærligheten og det gode i verden. Giselle lærer at ikke alle kan stoles på, også i hennes magiske eventyrverden, mens Robert lærer å tro litt mer på det gode i mennesker og livet.

Det er flere morsomme scener som spiller på forskjellene mellom de to hovedpersonene, og kontrastene mellom Giselles evige optimisme og sprudlende humør, mot Roberts pessimisme og kynisme brukes bra. Selv om budskapet er tydelig, blir det lite alvor i denne filmen, og den går sjelden i dybden på tema den tar opp. Det kan til tider føles litt overfladisk, men samtidig har filmen varme og humor og holder seg til det den prøver å gjøre. Siden filmen nettopp eksisterer for å parodiere en spesifikk type filmer, så tilgir man litt at den ikke også prøver å være andre ting. Det parodiske setter også fokus på spesielt de gamle Disney-filmenes fremstilling av prinsessen som venter på sin prins som et ideal for små jenter. Filmverdenen har heldigvis utviklet seg noe siden denne filmen kom ut, men problemstillingen er fortsatt aktuell og kanskje verdt en diskusjon.

Egnethet

Filmen har aldersgrense ni år (den fikk aldersgrense 7 år av Medietilsynet da filmen hadde kinopremiere i 2007).  Det er noen scener som kan være litt voldsomme og skremmende, men som er fantasi nok til at det ikke blir for ille. Filmen passer kanskje best for barn fra aldersgrensen, men kan også være underholdende for yngre barn, og passer fint som familiefilm.

Filmtrailer:

Les mer om «Eventyr i New York»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Walt Disney Company