Fabeldyr: Grindelwalds forbrytelser

Amerikansk actioneventyr, 2018, anbefales fra tolv år

Fabeldyr: Grindelwalds forbrytelser

Salmander Fisle er tilbake i et nytt actionfylt eventyr fra magiens verden, der vi møter flere av de kjente karakterene fra Harry Potter-universet. Filmen er svært dramatisk, og anbefales ikke for barn under tolv år.

Det bygges opp til et episk drama i dette vellagde actioneventyret som byr på action, spenning, drama og en fin dose humor. Samtidig tar filmen opp en spennende tematikk som kan stimulere til refleksjon. Filmen anbefales for ungdom og voksne, og aldersgrensen på tolv år bør overholdes på grunn av en rekke skremmende scener. Denne oppfølgeren er imidlertid ikke fullt så god som den første filmen.

Handling

Gellert Grindelwald er en mektig og ond trollmann som skaper splid i magiens verden. Etter å ha rømt fra fangenskap bygger han opp et nettverk av lojale fullblods magikere, og iverksetter sin plan som skal gi ham kontroll over både magiske og ikke-magiske vesener. Nøkkelen til å lykkes ligger i den evnerike, farlige, men også sårbare unge mannen Konstans Barben, som også utgjorde trusselen i den første filmen.

Salmander Fisle er på sin side mest interessert i å ta vare på fabeldyrene sine, men egenskapene og rettferdighetssansen hans gjør ham til en viktig brikke i det farlige spillet. Så når hans tidligere lærer, selveste Albus Humlesnurr, ber om hjelp, stiller Salmander opp.

Det hjelper selvsagt at Tina, som Salmander møtte i den første filmen, er involvert i saken, og hans gamle venner Jakob og Queenie dukker også opp. Men ingen av dem er klar over at den nye trusselen skal sette dem på prøver som ryster selve fundamentet i hvem de er.

Fabeldyr: Grindelwalds forbrytelser

Regi: David Yates
Sjanger: Eventyr, Action
Skuespillere: Eddie Redmayne, Johnny Depp, Katherine Waterston, Zoë Kravitz m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: England/USA
Spilletid: 2t 14min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

Fabeldyr: Grindelwalds forbrytelser er en storslagen og ambisiøs actionfilm. Manuset er skrevet av J.K. Rowling, og her legger hun opp til noe stort. Fabeldyr og hvor de er å finne åpnet en ny dimensjon i universet rundt Harry Potter, og oppfølgeren videreutvikler dette samtidig som det knyttes sammenhenger frem mot Harry Potter sin tid. Her treffer vi professor Humlesnurr og flere andre personer og slekter som blir sentrale når Harry dukker opp på Galtvort noen tiår seinere. Dette er spennende, og etablerer et stort potensiale for seinere historier som utvilsomt vil komme.

Men denne filmen er ikke hundre prosent vellykket. Der den første filmen etablerte spennende karakterer med stor dybde, er man i denne filmen gått tilbake til feilen mange filmer gjør; vi kommer ikke under huden på karakterene og forholdet mellom dem, mens historien druknes i støyende action som skal dekke over dette. Karakterene videreutvikles ikke, tvert imot, det føles som om de har mistet noe, og ikke engang professor Humlesnurr oppleves spesielt interessant. Det er litt skuffende, med tanke på hvilken forfatter som står bak historien.

Filmens tematikk er derimot svært god, og reflekteres på ulike måter i alle de sentrale karakterene. Historiens kjerne dreier seg om mennesker som splittes fra hverandre; familier, venner og kjærester som føres eller dras i ulike retninger – enten frivillig, gjennom løfter om eller tro på noe bedre, eller bare livets tilfeldigheter. Men selv om man er skilt fra hverandre så er båndene så godt som ubrytelige – man er evig knyttet sammen gjennom familie, kjærlighet eller lojalitet. En persons skjebne skapes gjennom livets gang, og selv om man tar ulike veier og kan bli stemplet som «god» eller «ond», så startet man aldri slik. Paralleller til tyranners overbevisende (og misvisende) evner gjøres også svært tydelig i den onde Grindelwald. Alt dette er spennende tematikk som kan stimulere til økt refleksjon om menneskets natur, måten vi båssetter hverandre og mer generelle betraktninger om lojalitet, tro og kjærlighet.

Filmen er for øvrig særdeles godt laget – dette er et filmeventyr av ypperste klasse.

Egnethet

Aldersgrensen er satt til tolv år, og vi fraråder å la yngre barn se filmen. Vi får se en rekke skikkelser med truende fremtoning og noen forvandlinger av kropper og ansikter som kan virke urovekkende. Hovedpersonene er stadig i fare og det er en rekke jaktscener og andre intense situasjoner som kan være skumle for hvem som helst. Men hele filmuniverset er tydelig fiktivt, så for barn fra aldersgrensen som kjenner sjangeren er dette meget god underholdning.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder mørke og intense scener med frykt og skremmende skikkelser. Filmen får derfor 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Fabeldyr: Grindelwalds forbrytelser»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser