Fabeldyr og hvor de er å finne

Amerikansk/britisk eventyrfilm, 2016, anbefales fra tolv år

Fabeldyr og hvor de er å finne

Denne forhistorien i Harry Potter-universet er en forrykende eventyrfilm som byr på topp underholdning og spennende tematikk. Merk at filmen er svært dramatisk, og aldersgrensen på tolv år bør overholdes.

Historien om Salmander Fisle og hans strabaser med fabeldyr i New York er blitt et knakende godt actioneventyr. Anbefales for barn fra tolv år, og for eldre ungdom og voksne likeså. Filmen er basert på boken med samme navn, og historien finner sted 70 år før Harry Potter sine år på Galtvort.

Historie

Salmander Fisle kommer til New York med en koffert full av underlige fabeldyr. De fleste av dem er ganske skumle, men Salmanders intensjoner er ikke å eliminere dyrene – han ønsker derimot å beskytte dem. Målet hans er å skrive en bok, og dermed få vekk noe av frykten magikerverdenen har for fabeldyrene.

Men i New York kommer han til en tilspisset situasjon mellom mennesker og magikere. En mørk og ond skygge herjer i byen, og de store ødeleggelsene truer med å blottlegge magiens verden.

Salmander møter tidlig Tina, en overivrig etterforsker, og Kowalski, en helt vanlig kar som dras med i eventyret. Sammen må de avdekke hvem som står bak de onde kreftene, og underveis utsettes både våre helter og fabeldyrene for en dødelig trussel.

Vurdering

Manuset er skrevet av J.K. Rowling, og det er tydelig at det står en god forfatter bak denne filmen. Historien er fabelaktig (i ordets begge betydninger), og har samtidig et budskap som kan relateres til vår virkelighet. Karakterene er spennende, og har større dybde enn det som er vanlig i denne type filmer. Det fører til at de spennende øyeblikkene oppleves mer dramatiske, og de rørende mer hjertevarmende, ganske enkelt fordi man bryr seg mer om hva som skjer med hovedpersonene.

Og akkurat disse tingene – det er nøkkelen til en god filmopplevelse.

Dersom man kikker under den magiske historien dukker det opp spennende tema som egner seg til refleksjon og samtale. Salmander Fisle er en av få som har forstått at det ikke alltid er rett å angripe det man frykter. Fabeldyrene ser skumle ut – og kan i høyeste grad være farlige – men dersom man møter dem med et ønske om å forstå og beskytte dem, da gjør dyrene mer nytte enn skade. Utover i filmen relateres dette også til mennesker, og det er da det virkelig begynner å bli interessant. Her får foreldre en fin mulighet til å snakke med barna om mellommenneskelige forhold, hvordan man forholder seg til hverandre og, ikke minst, hva følgene kan være dersom mennesker må tåle fremmedgjøring og misbruk over lang tid.

Samtidig finner man budskap om artsmangfold, et hjertevarmende budskap om kjærlighet og mye annet spennende. Dette er en rik historie som fortjener et stort publikum.

Filmteknisk er dette av ypperste klasse, og vi gir filmen en varm anbefaling.

Fabeldyr og hvor de er å finne

Regi: David Yates
Sjanger: Eventyr
Skuespillere: Ezra Miller, Ron Perlman, Eddie Redmayne m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: Storbritannia/USA
Spilletid: 2t 11min
Produksjonsår: 2016

Egnethet

Dette er en dramatisk og skummel film, med en rekke intense og skremmende scener. Filmen har tolv års aldersgrense, og vi anbefaler den ikke for yngre barn. Her får vi blant annet se urovekkende drap, dramatiske ødeleggelser og svært truende situasjoner. Filmskaperne har ikke spart på effektene, og flere scener har voldsomme lydeffekter og brå visuelle inntrykk som skaper kortvarig skrekk.

Samtidig skal det understrekes at filmen har tenåringer som hovedmålgruppe, og selv om effektene er voldsomme, så holdes de på et nivå som de fleste barn fra tolv år fint kan se – selv om det er skummelt til tider.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen: 

Filmen inneholder mørke og intense scener med frykt og kortvarige skrekkeffekter. Den får derfor 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Fabeldyr og hvor de er å finne»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser