Familien Mitchell mot maskinene

Amerikansk animasjonsfilm, 2021, anbefales fra 7 år

Den sære familien Mitchell er menneskehetens siste håp når en mobiltelefon erobrer verden. Dette er en svært underholdende animasjonsfilm som passer perfekt til en filmkveld for hele familien og byr på en endeløs rekke med latter- og tankevekkende poenger om skjermbruk.

Hvis hele familien vil samles til en morsom filmkveld og samtidig ha litt refleksjon rundt skjermbruk og familieverdier, så er det få filmer som egner seg like godt som Familien Mitchell mot maskinene (eller The Mitchells vs. the Machines).

Handling

Familien Mitchell er en (ikke særlig) vanlig amerikansk dysfunksjonell familie. Eldstedatter Katie elsker å lage film, lillebror Aaron er dinosaurentusiast, pappa Rick liker seg aller best i skogen og mamma Linda holder familien sammen – og er samtidig sjalu på den perfekte nabofamilien på Instagram. Begge barna digger skjermer, mens far knapt kan skru på en datamaskin.

Forholdet mellom Katie og Rick er ikke helt bra. Selv om far og datter er glade i hverandre, så lever de i forskjellige verdener – og det er først og fremst den moderne skjermteknologien som har ført dem fra hverandre. Katie gleder seg til å begynne på filmskole og komme seg vekk fra familien, mens Rick har vansker med å snakke med datteren uten at det blir til en krangel. For å bøte på forholdet, kommer Rick på en (kanskje ikke veldig) genial idé – en bilferie med familien på tvers av landet for å finne sammen igjen.

Men når en illsint mobiltelefon kupper lanseringen av et nytt og revolusjonerende robotsystem, og omprogrammerer robotene til å erobre verden – da tar turen til familien en litt uventet vending.

Plutselig står familien Mitchell midt i en robotapokalypse og må redde menneskeheten fra å bli utryddet.

Familien Mitchell mot maskinene

Regi: Michael Rianda, Jeff Rowe
Sjanger: Animasjon, Komedie
Språk: Norske stemmer, engelske stemmer, med mer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 54min.
Produksjonsår: 2021

Vurdering

Familien Mitchell mot maskinene er en svært god animasjonsfilm. Den er en helsprø blanding av road movie og robotinvasjon à la The Terminator. Selve animasjonen er veldig spennende, med en tegneserieaktig stil som gir filmen et veldig friskt uttrykk.

Historien illustrerer på en svært morsom, men også tankevekkende måte, hvordan digital teknologi kan være svært bra – en kilde til kreativitet, fellesskap, læring og så videre. Men samtidig kan det drive mennesker fra hverandre, vi gjør oss selv avhengige av å være «påkoblet», og er det virkelig lurt av oss å koble alle elektroniske dingser til nettet? Hele filmen er full av smarte vitser om alle mulige sider ved og konsekvenser av alt vi bruker på skjermen. Vitsene treffer midt i blinken både for voksne og barn og kan virkelig vekke lattermusklene.

Men samtidig skaper filmen ettertanke. Hva er det vi egentlig driver med? Hva blir konsekvensene av denne digitale revolusjonen som tross alt ikke har pågått i mer enn et par tiår? Denne særdeles vellykkede miksen av humor og samfunnskritikk fungerer svært bra, og kan brukes som utgangspunkt til refleksjon og samtale.

Dette er imidlertid først og fremst en historie om familie og fellesskap. Å være en familie er ikke alltid like lett, og reisen til familien Mitchell blir et flott bilde på hva som er godt, hva som er vanskelig – og aller viktigst; hva som virkelig betyr noe. Denne tematikken gjenspeiler seg også i hovedkonflikten; hva kan skje når vi mister fellesskapet?

Det må sies at filmen blir litt vel hektisk til tider. Filmskaperne pøser på med en ustoppelig strøm med visuelle effekter som fyller skjermen både i tide og utide. Historien og filmen som helhet er mer enn god nok til at man trenger å fylle hvert eneste sekund og tomrom på lerretet med tull og tøys.

Egnethet

Filmen er oppgitt til syv års aldersgrense på Netflix. Siden Netflix ikke er en norsk tjeneste, må man ikke følge norsk regelverk for aldersgrenser. Vi antar filmen ville fått seks års aldersgrense etter det norske systemet, men velger å anbefale den fra syv år for å være i samsvar med aldersgrensen på strømmetjenesten. Det er flere dramatiske scener i filmen, men alt er skildret med absurd humor, så dette er en film som passer fint for barn fra skolealder.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser