Farao, den fredløse og prinsessen

Fransk animasjon, 2022, passer fra 6 år

ANMELDELSE: En slapt sammensatt film med enkle tema, men som tidvis overrasker med gode historiske detaljer.

I Farao, den fredløse og prinsessen presenteres tre eventyr på rekke og rad. De er noe like tematisk, men bortsett fra dette har de ingenting med hverandre å gjøre. Både animasjon og dialog har mye å gå på, men de historiske periodene er gjengitt overraskende godt.

Handling

Filmen består av tre eventyr som fortelles etter hverandre.

Den første av eventyrene handler om den unge kongen av det østafrikanske oldtidsriket Kusj. Han vil gifte seg med sin store kjærlighet, men moren hennes holder henne av for noen bedre – hun foreslår f.eks. Farao. Vår unge konge drar derfor nedover Nilen for å erobre Egypt, så han selv kan bli Farao. På veien søker han råd fra de lokale guddommene.

Det andre eventyret finner sted i middelalderens Auvergne i Frankrike. Det handler om en gutt som blir dømt til døden av sin far fordi han hjelper en fange å rømme. Gutten får hjelp av hans fars soldater til å rømme selv.

Den siste fortellingen er om en berbersk prins på 1700-tallet. Han rømmer hjemmefra, og slår seg ned som kakeselger i en fremmed by. Gjennom hans innovasjonsrike kaker får han etter hvert møte den lokale prinsessen. De forelsker seg, men hvordn kan det gå med en romanse mellom en kakeselger og en prinsesse?

Farao, den fredløse og prinsessen

Regi: Michel Ocelot
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Frankrike
Spilletid: 1t 23min.
Produksjonsår: 2022

Vurdering

Både animasjonen, modellene og musikken er enkel. Den visuelle stilen har en viss karakter, men ikke nok til å skape et helhetlig inntrykk av kvalitet. Det norske manuset er slapt og ukreativt, og de norske stemmene leveres likeså. I enkelte øyeblikk fungerer dette faktisk – noen typer unaturlige linjer kan eventyr slippe godt unna med – men som oftest føles det bare som om noe er galt.

Valget om å lage én film med tre fullstendig separate historier fungerer greit. Historiene er ulike i motiv, men stilen på fortellingene er lik nok til at om du liker en av dem liker du nok de andre også. Det er likevel trist at de ikke benytter anledningen til å ha et overordnet budskap, eller noen dynamikk historiene imellom.

Temaene er for det meste klasseforskjeller og kjærlighet. På dette området er filmen ganske typisk. Det blir ikke gjort noe særlig utforsking av temaene, og man kan også diskutere hvor vidt klasseforkjeller i historisk forstand er relevante i vår tid, med mye høyere sosial mobilitet. Filmen formidler også noe historisk trivia, og for en som er kjent med de historiske periodene vil det nok være noen frydelige øyeblikk: her har de gjort sin research.

Egnethet

Filmen inneholder dramatiske scener, og referanser til henretting. Den fremstiller også i et noe positivt lys krigføring for kjærlighets skyld, å være ulydig mot lokale myndigheter og å rømme hjemmefra.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Denne filmen inneholder enkelte litt dramatiske scener og nifse figurer. Da filmen foregår i et eventyrunivers, får filmen aldersgrense 6 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Farao, den fredløse og prinsessen»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: AS Fidalgo