Flukten fra Øst-Tyskland – dramatikk i luftballong

Tysk drama, 2018, anbefales fra tolv år

Flukten fra Øst-Tyskland

ANMELDELSE: Den sanne historien om de to familiene som rømte med luftballong fra Øst-Tyskland i 1979 er blitt en spennende og lærerik film som anbefales for ungdom og voksne.

Flukten fra Øst-Tyskland vant Publikumsprisen under Den Norske Filmfestivalen i Haugesund i 2019, og har vært en stor suksess i hjemlandet Tyskland.

Handling

Denne filmen er basert på en sann historie, og beskriver noen spennende uker i 1979. I to år har familiene Strelzyk og Wetzel i all hemmelighet sydd en luftballong som de har planlagt å bruke til å flykte fra diktaturet i Øst-Tyskland til frihet i vest. Dette er naturligvis en svært utfordrende operasjon. Ikke bare er det vanskelig å få tak i hundrevis av meter stoff til ballongen, men alt skal forberedes i den største hemmelighet samtidig som de har små barn som både skal tas vare på og være med på ferden.

Familiene møter på en rekke problemer, er uheldige og gjør feil, og sikkerhetstjenesten Stasi snører stadig inn nettet rundt dem. Men drømmen om frihet er stor hos både foreldrene og barna, og de kjemper en intens kamp for å lykkes før det er for seint.

Flukten fra Øst-Tyskland – dramatikk i luftballong

Regi: Michael Herbig
Sjanger: Drama
Skuespillere: Friedrich Mücke, Karoline Schuch, David Kross m.fl.
Språk: Tysk m/norsk tekst
Nasjonalitet: Tyskland
Spilletid: 2t 5min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

Flukten fra Øst-Tyskland er ikke bare en spennende underholdningsfilm, det er også en sann historie som gir innsikt i en viktig del av verdenshistorien. Vi får et godt inntrykk av hvordan det var å bo i Øst-Tyskland under diktaturet, der sikkerhetstjenesten Stasi hadde øyner overalt og man måtte være svært forsiktig med å ytre kritiske ord om styresmaktene. Ble man stemplet som forræder mistet man alle muligheter til utdanning eller en god jobb, og veien til fengsel var svært kort. Og om man prøvde å flykte var det ingen nåde. Denne filmen viser hvordan familiene ikke kunne fortelle sine nærmeste om planene sine, og man måtte for all del ikke la folk i nabolaget få vite noe. Familiene må derfor ty til løgner, også ovenfor de yngste familiemedlemmene.

Filmen er godt bygget opp og holder spenningsnivået høyt fra begynnelse til slutt. I tillegg er både prosjektet med å lage den store ballongen og de mellommenneskelige forholdene skildret på en interessant måte. Familiene må forholde seg til en rekke vanskelige valg. De voksne kjenner på desperasjonen der de må velge mellom å la barna vokse opp i et lukket samfunn og å riskere livet til hele familien i et forsøk på å nå friheten. Barna derimot, får kjenne på hvor vanskelig det kan være å forlate alt og alle man kjenner – selv om man vet at det er riktig.

Vi følger også oberstløytnanten som får i oppdrag å stoppe fluktforsøket, og han blir et symbol på hvordan diktaturet i Øst-Tyskland fungerte på denne tiden.

Flukten fra Øst-Tyskland er en vellaget og stilsikker film, der vi får en suveren beskrivelse av 70-tallet – med de moter og trender som var populære da. Det er spesielt artig å se bilene som ble brukt i østblokklandene, og den fascinerende beskrivelsen av forholdene i Berlin. Sett under ett er dette en topp spenningsfilm som fungerer både som underholdsning og som en nyttig historieleksjon på mange ulike nivå.

Egnethet

Filmen har tolv års aldersgrense. De to familiene lever i konstant fare, og stemningen i filmen er preget av uro og usikkerhet. Graden av realisme er høy, og vi får se en spesiell livssituasjon der hovedpersonene når som helst kan bli sveket av folk de stoler på – og der militæret og politiet er en trussel og ikke en beskyttelse. Filmen viser også drap av mennesker som prøver å flykte, men disse skildringene er ikke veldig nærgående. Filmen anbefales ikke for barn under aldersgrensen, men for ungdom og voksne er dette et sterkt, underholdende og lærerikt drama.

Medietilsynets begrunnelse av aldersgrensen:

Filmen har en gjennomgående urovekkende stemning og inneholder en lite nærgående drapsskildring. Den får derfor aldersgrense 12 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Flukten fra Øst-Tyskland»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser