Flukten over grensen – krigsfilm for barn

Norsk drama, 2020, anbefales fra ni år

Flukten over grensen

ANMELDELSE: Dette er en sterk norsk barnefilm med viktig og spennende tematikk og veldig flinke barneskuespillere. Anbefales fra ni år.

Krigsfilmer fortalt på barns premisser er det ikke mange av, og bare av den grunn er denne filmen vel verdt å få med seg. Aldersgrensen er ni år, og vær oppmerksom på at filmen skildrer mange farefulle og dramatiske situasjoner.

Handling

Desember 1942: Søskenparet Gerda og Otto bor sammen med mamma og pappa ute på landet i det okkuperte Norge. Gerda har vært godt beskyttet mot krigens realiteter, og hun ser ikke helt tegnene på alt det hemmelige som foregår rundt henne. Hun vet ingenting om de to barna som gjemmer seg i kjelleren deres, og det blir et stort sjokk når foreldrene blir arrestert. Men med foreldrene borte finner søskenparet de to barna; søsknene Daniel og Sarah, som er jøder og ettersøkt av tyskerne.

Gerda nøler ikke. De må hjelpe Daniel og Sarah med å flykte til Sverige. Dermed starter en lang, kald og farlig reise gjennom vinterlandskapet, der både fiender og gode hjelpere dukker opp der man minst skulle vente det.

Flukten over grensen – krigsfilm for barn

Regi: Johanne Helgeland
Sjanger: Drama, Krigsfilm
Skuespillere: Anna Sofie Skarholt, Bo Lindquist-Ellingsen, Samson Steine, Bianca Ghilardi-Hellsten, Henrik Siger Woldene m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 36min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Flukten over grensen er en vellaget film, og spesielt barneskuespillerne imponerer i sine roller. Men det aller beste ved filmen er den glimrende ideen med å fortelle en krigshistorie fortalt på barns premisser, fra barns synsvinkel. Det åpner for mange spennende perspektiver, samtidig som barn får tilgang til en viktig og tankevekkende sjanger.

Filmen er basert på Maja Lundes prisvinnende bok «Over grensen», som er inspirert av historiske hendelser, og Lunde har også skrevet manus til filmen. Det er tydelig at det står en dyktig forfatter bak historien. Måten Gerda og Otto skildres på er glimrende og har stor dybde. På en måte er de helt vanlige søsken, med det samspillet av konflikt og tette bånd som det medfører, men satt i denne konteksten blir de et bilde på noe mye større; familien deres sier på en måte litt om hvordan hele Norge var i denne perioden. Daniel og Sarah derimot, er et like strålende bilde på den uforståelige og grusomme urettferdigheten jødene ble utsatt for. Samtidig blir alle fire eksempler på hvordan barn kan preges av å bli plassert midt i en konflikt de ikke helt forstår, i tillegg til at de blir forbilder for hva de står for i kampen for frihet.

Et like spennende perspektiv er at barnas flukt hadde vært umulig uten gode hjelpere, og mye lettere uten skjulte fiender – både indre og ytre. Under krigen kunne det være livsfarlig å vise sitt sanne jeg, og dette preger barnas reise, samtidig som det gir barn som ser filmen mange tankevekkende overraskelser. Tillit og mot er viktige stikkord.

Kort sagt er dette en klok og viktig historie som egner seg svært godt som utgangspunkt for læring om både krigen og menneskets natur på godt og vondt. Filmen viser ondskapen til nazistene, men også godheten og offerviljen hos dem som stod på de godes side. Og at filmen unngår å dra et tydelig skille mellom hvem som er gode og hvem som er vonde, basert på «uniformen» man bærer, det formidler et flott budskap til unge seere.

Vi må imidlertig nevne at vi synes filmen lar litt for mange ting være usagt, noe som trekker noe ned på helhetsinntrykket. Det er en del informasjon vi burde fått som ville gitt historien mer troverdighet og større potensiale for læring. Vi synes heller ingenting om at Otto blir kalt «tjukken» ved en anledning. Det er helt unødvendig å rette fokus mot kropp når det han burde kritiseres for er noe helt annet – det kan gi barn som ser filmen helt feile signaler. Men sett under ett er dette en meget god film som anbefales for barn fra ni år.

Egnethet

Flukten over grensen er en krigsfilm som skildrer en rekke dramatiske situasjoner. Flere scener skildrer vedvarende truende situasjoner som kan oppleves skumle for barn. Lydbildet er også høyt og dramatisk. I tillegg fremstilles historien med ganske stor grad av realisme. Vi fraråder filmen for barn under aldersgrensen på ni år, men fra ni-tiårsalderen er dette en meget god og viktig film som vi varmt anbefaler. Men samtidig vil nok noen barn rundt aldersgrensen sette pris på å ha en voksen i nærheten mens de ser filmen. Vi anbefaler også at man snakker sammen om filmen i etterkant, slik at barna kan få en større forståelse av hva krigen og jødeforfølgelsen gikk ut på, og dermed kunne bearbeide inntrykkene med større innsikt.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder partier med utrygg stemning og faretruende situasjoner med barn på flukt. Filmen får derfor 9-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Flukten over grensen»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser