Flumlene

Amerikansk/kinesisk/kanadisk animasjonsfilm, 2021, passer for alle

Sprø animasjonsfilm med mye humor og artig underholdning – men også en del svakheter.

Det mangler ikke på helsprø humor i Flumlene, likevel blir vi sittende igjen med en inntrykk av at filmen mangler en tydelig intensjon. Det er mye tull og tøys, men hva vil man egentlig fortelle? Filmen er i grenseland mellom terningkast tre og fire. Vi velger å gi fire på grunn av at filmen har en frisk sprøhet som gir den et særpreg.

Handling

Op og Ed er søsken, og enda viktigere – de er  flumler – noen søte, pelskledde skapninger med hull i magen og muntert humør. Året er 1835, og flumlene holder til på en øy på den berømte øygruppen Galapagos. Flumlene er i full gang med forberedelsene til den årlige blomsterfestivalene, men Op og Ed, som blir sett på som litt koko, lager kaos og blir bannlyst fra hele festivalen.

Det vil selvsagt søsknene ordne opp i, men da de oppdager en magisk blomst går komplikasjonene fra noenlunde ordinære til særdeles spektakulære. Blomsten fører nemlig de to flumlene til dagens Shanghai, og før de vet ordet av det er de involvert i et eventyr som involverer helsprø tidsreiser, endring av historiens gang og ikke minst at humlene må reddes fra fullstendig utryddelse.

Flumlene

Regi: David Silverman, Raymond S. Persi
Sjanger: Animasjon, Eventyr
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA, Kina, Canada
Spilletid: 1t 24min.
Produksjonsår: 2021

Vurdering

Det er ikke helt enkelt å trekke en tydelig konklusjon om hvor god denne filmen er. Det er ingen tvil om at dette er en morsom film. Her skjer det veldig mye sprøtt, og handlingsforløpet er likeså. Det som virker som en standard historie om å redde en blomsterfestival blir plutselig til et helsprøtt eventyr om tidsreiser, og underveis skjer det mye uventet og originalt. Det er mange absurde vitser om de smultringlignende, lodne krabatene, og resten av karakterene er også en sjarmerende og koko gjeng.

Men til samme tid er filmen også til tider svært forutsigbar og litt for enkel på mange områder. Ja, karakterene er artige, men de har ikke de gode og originale personlighetene vi finner i de virkelig flotte animasjonsfilmene. Og det skjer mye sprøtt og artig, men igjen, som enkeltscener er de ikke av samme kvalitet som de beste animasjonsfilmene.

Budskapet er heller ikke noe å skryte av. Det handler vel litt om å finne sin plass, og en del om å se verdien av hverandre som de personene vi er. Det er også et fint budskap om å være villig til å ofre seg for sine nærmeste. I tillegg har jo filmen mye moro om tidsreiser, og vil helt sikkert stimulere fantasi og kan skape litt grubling om tilfeldighetene rundt historiens gang.

Egnethet

Flumlene er tillatt for alle og passer fint for barn i alle aldre. Det er noen scener som er litt dramatiske, og noen karakterer som er litt slemme, men alt foregår i en trygg ramme, og filmen har en gjennomgående lys og munter stemning. Noen av de aller yngste vil kanskje sette pris på å se filmen se sammen med en voksen. Men det skal også sies at det finnes mange mye bedre filmer enn dette å bruke tiden på om man skal se en film sammen med de yngste barna.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å være skadelige for de yngste. Den blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Flumlene»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser