Folk og røvere i Kardemomme By

Norsk animasjonsfilm, 2022, vi anbefaler for hele familien

ANMELDELSE: Den kjente barneboken har fått en god filmatisering som absolutt er en fullverdig måte å få med seg den klassiske fortellingen på.

Folk og røvere i Kardemomme By er en av tidenes mest ikoniske norske fortellinger, og Qvisten Animations versjon viser tydelig hvorfor dette er tilfellet. Det vil si: Qvistens versjon er egentlig ikke særlig ulik Thorbjørn Egners originale versjon. Men når originalen er så god som den er, går det helt fint å få den samme historien på nytt. Spesielt når Qvisten presenterer den slik de gjør.

Handling

Handlingen foregår nesten ord for ord etter den originale fortellingen. De ørsmå endringene som er føles passende, og endrer ikke helheten på noen merkbar måte.

I den merkelige byen Kardemomme synes alle det er godt å bo, men om nettene lusker de utstøtte røverne Kasper, Jesper og Jonatan rundt i gatene. De bor utenfor byen, og skremmer bort alle med løven sin. En dag bestemmer de seg for at de må få litt orden i husstanden sin, og legger en plan.

Folk og røvere i Kardemomme By

Regi: Rasmus A. Sivertsen
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 19min.
Produksjonsår: 2022

Vurdering

Qvisten Animation har nok en gang utført et glimrende arbeid. Det er nesten usynlig at filmen er animert med en kombinasjon av stop-motion og dataanimasjon. Modellene flyter bra, og ansiktsuttrykk formidles tydelig. Den visuelle stilen passer veldig godt til tegningene som fulgte Thorbjørn Egners originale bok.
Alle de klassiske sangene er bra fremført, og musikken for øvrig er godt produsert og svært passende til filmen. Replikkene blir levert med god innlevelse, og de passer alle med hverandre. Tempoet er noe hurtig, noe som virker å komplimentere fortellingen godt.

Historien er den samme gamle Kardemomme by, og har hovedtema om utenforskap og tilgivelse – et klassisk tema som passer godt for alle aldre. For de litt eldre barna kan det også bli mye refleksjon rundt kontrasten mellom Politimester Bastian og Tante Sofie – et snilt samfunn og et velfungerende samfunn. Filmen byr ikke på noe særlig nytt innholdsmessig, men det som var der fra før var allerede glimrende – og filmen presenterer det likedan.

Egnethet

Med unntak av en scene med et brennende tårn – der ingen kommer til skade – er det ingen tydelig skremmende scener i filmen. Det er en løve til stede, og det blir referert at den tidligere har spist en tå, men den ser mest ut som et koselig kjæledyr.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder en noe dramatisk skildring av en brann. Dette skjer innenfor en kjent og trygg ramme, og antas derfor ikke å være skadelig for de yngste. Filmen blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Folk og røvere i Kardemomme By»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Qvisten Animation / Nordisk Film Distribusjon