Ford v Ferrari – rått bildrama

Amerikansk drama, 2019, anbefales fra ni år

Ford v Ferrari

ANMELDELSE: Gripende drama om utviklingen av Fords revolusjonerende racerbil har strålende bilscener og flott mellommenneskelig tematikk.

Den erfarne regissøren James Mangold leverer her et sterkt drama som passer utmerket for ungdom og voksne, og ikke minst for bilentusiaster.

Handling

Carroll Shelby er en tidligere vinner av det kjente 24-timers billøpet Le Mans. Når han må gi seg som sjåfør på grunn av helseproblemer fortsetter han likevel i bransjen, nå som selger og designer av raske biler. Ken Miles er på sin side den svært talentfulle sjåføren med en vanskelig personlighet som drømmer om å lykkes i de store løpene.

På samme tid bestemmer Ford seg for å fornye sitt image, og etter et mislykket oppkjøpsforsøk av Ferrari tar det store amerikanske selskapet opp kampen mot den legendariske italienske bilprodusenten.  Mål: Å slå Ferrari i Le Mans.

Ford henter inn Shelby til å lede design og utvikling av den nye racerbilen, og Shelby tar med seg Miles på laget. Utviklingen av en uslåelig racerbil er imidlertid langt fra enkel, og det bli ikke enklere av at de to lidenskapelige bildesignerne og teamet deres må håndtere alt fra tekniske problemer til sjefenes personligheter og ønsker, og i tillegg har både et vennskap og et privatliv som har sine utfordringer.

Men billøp blir det – av den mest spennende sorten.

Ford v Ferrari – rått bildrama

Regi: James Mangold
Sjanger: Drama, Biografi
Skuespillere: Christian Bale, Matt Damon, Caltriona Balfe m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 32min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Ford v Ferrari griper deg fra starten og slepper ikke taket før rulleteksten går over skjermen to og en halv time seinere. Filmen er basert på en sann historie, og handlingen foregår i årene frem til 1966, da Ford for alvor var klar til å utfordre de tilsynelatende uslåelige bilene til Ferrari. De som kjenner historien vil derfor vite hva som skjer, men det tar ikke vekk noe av dramatikken i filmen. Regissør James Mangold har lykkes svært godt med å skape en film som ikke bare har et helstøpt drama, men også fantastiske enkeltscener som er både gripende og morsomme.

Dette er jo en film om vakre biler med råsterke motorer, og vi anbefaler varmt å se filmen på kino eller med et godt lydanlegg. Scenene med bilkjøring er imponerende, og motorbrølene dirrer helt inn til ryggmargen. Bilentusiaster vil storkose seg, og selv de mest skeptiske kan komme til å trekke på smilebåndet. Et par av scenene lykkes virkelig i å gi oss som sitter stille foran en skjerm en liten indikasjon på hvor heftig bilkjøring på øverste nivå er.

Men dette er først og fremst en film om mellommenneskelige forhold. Det er Christian Bale i rollen som Ken Miles som fenger mest. Den lidenskapelige bilelskeren, som er en genial bilmekaniker og helt rå bak rattet, men kan ikke akkurat kalles en omgjengelig person. Vennskapet med Shelby har sine opp- og nedturer, men det største problemet er at han faller i unåde hos en av Fords sjefer. I tillegg har han vanskelig økonomi og en familie som han skal ta vare på.

En annen dimensjon i filmen er forankret i sjefen hos Ford. For ham blir det personlig å ta tronen fra Ferrari, og store deler av dynamikken og konfliktene i filmen kommer ut fra denne ærgjerrigheten. Resultatet er blitt en film der vi ser hvordan lidenskap, stolthet, sårede følelser og lojalitet – alt det som er menneskelig – er det som driver oss videre, både som samfunn og enkeltpersoner. Spesielt Shelby får kjenne på spørsmålet om hvor det er riktig å inngå kompromiss eller gi seg, eller hvor man skal stå på sitt, begge deler for å kunne være i stand til å lykkes med det man gjør.

Denne kombinasjonen av imponerende og realistiske bilscener sammen med et gripende og innsiktsfullt drama, gjør Ford v Ferrari til en film vi varmt anbefaler. Ikke bare er underholdningsverdien høy, historien har også svært mye konstruktivt man kan snakke sammen om og reflektere over i etterkant.

Egnethet

Ford v Ferrari har fått ni års aldersgrense. Filmen har en rekke dramatiske scener, blant annet med voldsomme bilkrasj og et par eksplosjoner der føreren er inne i bilen. Dette kan oppleves voldsomt, spesielt med tanke på at filmen har en høy grad av realisme. Det er også sterke følelser i sving, med raseri, krangler og til og med litt slåssing – også dette skildret på en virkelighetsnær måte. På generelt grunnlag vil vi si at det skal gå greit for niåringer å se filmen, men vær oppmerksom på at noen scener kan oppleves som ganske sterke for ni- og tiåringer. Dette er et biografisk drama som viser dramatiske hendelser som faktisk har skjedd, og er langt fra å være et virkelighetsfjernt eventyr. Se derfor gjerne traileren under for å få et inntrykk om filmen passer for dine barn.

For ungdom og voksne er dette et flott drama som blander action og alvor på en strålende, varm og spennende måte.

Medietilsynets begrunnelse av aldersgrensen:

Enkelte følelsesutbrudd og flere dramatiske hendelser i forbindelse med billøp, gjør at filmen får aldersgrense 9 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Ford v Ferrari»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser