Fortellingen om Karl-Bertil Jonssons julaften

FILM: Svensk dramakomedie, 2021, tillatt for alle

ANMELDELSE: Morsom og fin julefortelling med et flott budskap om nestekjærlighet.

Vi møter et fargerikt og morsomt persongalleri i denne klassiske svenske julefortellingen som byr på mye humor, men aller mest på et flott budskap om å hjelpe de som ikke har det like bra som en selv.

Handling

Karl-Bertil Jonssons store helt er Robin Hood. Den 14 år gamle gutten vil veldig gjerne være en ridder som hjelper de fattige på samme måte som eventyrhelten. Men det er jo ikke alltid helt enkelt…

Faren til Karl-Bertil eier det største varehuset i byen, men selv om familien er rik, så vil Karl-Bertil jobbe selv og tjene sine egne penger. Han jobber derfor på posthuset om nettene før jul, for å hjelpe med å få frem alle presangene før julekvelden.

Jevngamle Vera har et helt annet liv. Hun bor på et fattig og nedslitt barnehjem sammen med lillesøsteren, og ser gjerne sitt snitt til å stjele det hun kommer over på sin vei, blant annet for å kjøpe medisin til den syke lillesøsteren.

Når Karl-Bertil og Vera møtes, blir den unge gutten raskt forelsket i den søte piken, og hjelper henne ut av mer enn én knipe. Nå er riktignok ikke Vera ikke like begeistret for Karl-Bertil i starten, men han blir likevel inspirert til å ta rollen som både Robin Hood og Julenissen i den vesle bygden.

Fortellingen om Karl-Bertil Jonssons julaften

Regi: Hannes Holm
Sjanger: Drama, Komedie
Skuespillere: Simon Larsson, Jonas Karlsson, Jennie Silfverhjelm, Adam Pålsson, Sonja Holm m.fl.
Språk: Svensk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Sverige
Spilletid: 1t 45min.
Produksjonsår: 2021

Vurdering

Fortellingen om Karl-Bertil Jonssons julaften er en svært populær historie i Sverige, der tegnefilmversjonen fra 1975 vises på fjernsyn hver eneste julaften. Det er lett å forstå hvorfor fortellingen er så populær, og hvorfor den nå kommer i ny versjon som realfilm.

Fortellingen foregår en gang i etterkrigstiden, og vi blir kjent med et bredt spekter av morsomme personligheter. Karl-Bertil er en artig skrue, men han har virkelig hjertet på rett plass, og han er villig til å gå langt for hjelpe alle de fattige i byen, inkludert Vera og søsteren. Vera på sin side fremstår kanskje som litt kynisk i starten, men etter hvert som vi blir kjent med henne og forstår henne bedre, blir det gode hjertet i henne også tydelig.

Pappa Tyko Jonsson er litt av en type. Han er egosentrisk og pengegrisk, men samtidig er han ikke akseptert av resten av fiffen i byen, så han er en litt tragikomisk skikkelse. Når en misforståelse gir ham en sjanse til å få høyere status griper han den med begge hender, og i resten av filmen byr han på veldig mye moro etter hver som alt det Karl-Bertil steller i stand utfordrer og provoserer ham, men samtidig blir det også starten på en endring i ham.

Generelt har filmen mange artige karakterer, som alle endrer seg på en interessant måte i løpet av fortellingen.

Budskapet handler først og fremt om å ta et godt oppgjør med overflodssamfunnet, og filmen viser på en flott måte hvilken endring det kan skape om godene blir fordelt jevnere i samfunnet – spesielt når det er jul. Historien er hjertevarmende og kan inspirere til å ha mer fokus på nestekjærlighet og å glede andre i julen, og spesielt de som har det vanskelig.

Det er mye spennende man kan snakke sammen om etter å ha sett filmen. En av de mest spennende karakterene i så måte er kanskje barnehjemslederen, som fremstår sympatisk i starten, men som presses mot hensynsløse valg etter hvert som historien utvikler seg. Endringen i henne og hva som forårsaker den kan være veldig interessant å reflektere over.

Filmen har noen litt enkle løsninger, men sett under ett fremstår dette som en original, morsom og hjertevarmende fortelling som anbefales for hele familien.

Egnethet

Fortellingen om Karl-Bertil Jonssons julaften er tillatt for alle. Det er ingen scener som er spesielt skumle, så filmen kan trygt ses av hele familien, men den egner seg kanskje aller best for barn fra skolealder.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å være skadelig for barn, og den blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Fortellingen om Karl-Bertil Jonssons julaften»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: SF Studios