Free Guy

Amerikansk actionkomedie, 2021, passer fra 12 år

Actionfylt og morsom komedie med et originalt konsept rundt dagens spillkultur, men også med scener som er på grensen til fjollete. Filmen inneholder en del skytespillbasert vold og aldersgrensen er tolv år.

Vi triller en firer på grunn av at filmen har et originalt og morsomt konsept som mange unge sikkert vil sette pris på.

Handling

Guy er bakgrunnsfigur i et dataspill. Det innebærer å stå opp hver morgen, hilse på gullfisken, spise frokost og gå på jobb i banken – der han blir ranet av morderiske galninger flere ganger om dagen. Disse galningene er dataspillere, kule skikkelser i solbriller som racer rundt i Free City og løser sine spilloppdrag med alle de våpen de kan finne.

Men det ligger noe og ulmer i Guy. En drøm om å finne kjærligheten. Og når drømmedamen en dag går forbi ham på gaten, begynner en forandring ham. Guy utfordrer grensene som datakodene gir ham, han søker friheten og han vil skape sin egen skjebne. Problemene er imidlertid mange. Drømmedamen er en spiller fra den virkelige verden utenfor, og det viser seg raskt at hun er ikke en hvilken som helst spiller.

Gradvis avdekker en større bakgrunnshistorie seg, og snart blir Guy den sentrale brikken i en kamp for å redde dataspillverdenen, gjenopprette rettferdighet og selvsagt finne kjærligheten.

Free Guy

Regi: Shawn Levy
Sjanger: Action, komedie
Skuespillere: Ryan Reynolds, Taika Waititi, Jodie Comer, Joe Keery m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 55min.
Produksjonsår: 2021

Vurdering

Free Guy er basert på en god idé. Svært mange dataspill, og de aller fleste i skytespillsjangeren, har en rekke NPC-karakterer – det vil si ikke-spillerstyrte figurer eller bakgrunnsfigurer. Disse går rundt i faste mønster og er hyppig ofre for ivrige spillere som plaffer dem ned med våpen eller meier dem ned med et eller annet kjøretøy. I denne filmen er en slik karakter blitt gjort til helten vår, og han blir en metafor for å bryte ut av rutinene og utforske nye sider av tilværelsen. Når dette gjøres med store mengder action og humor, oppstår dermed en fin blanding av underholdning og et passende – om enn ikke veldig originalt – budskap.

Filmen spiller hemningsløst på mange sider ved spillkulturen, og både gamere og de som ikke spiller så mye kan kose seg med det som blir en frisk blanding av harselering og hyllest til spillverdenen. Det fungerer veldig bra å bruke ekte skuespillere i spillverdenen, ettersom det forsterker det absurde, morsomme og ikke minst virkelighetsfjerne ved alle de sprø og voldsomme tingene i et skytespill. Dette gjelder alt fra hvordan man kan gå fra skrøpelig til toppform ved å finne et førstehjelpsskrin på gaten, til voldsomme bankran og krigføring på åpen gate. På sitt beste har filmen potensiale til å skape mer forståelse for dataspill, både for ungdom og voksne. Det er jo ikke slik at dataspillere går rundt i en realistisk verden og skyter hverandre, og denne filmen tydeliggjør dette med humor og en ironisk tilnærming.

Vekslingen mellom spillverdenen og den virkelige verden utenfor fungerer også veldig godt, slik at man får vist spillernes og spillskapernes forhold til spillet. Nå er ikke dette spesielt realistisk fremstilt, og det er mye harselering her, men det har potensiale til å skape litt selvrefleksjon.

Det ligger også mye bra tematikk i filmen. Det er et veldig fint poeng at Guy ikke vil komme seg frem i spillet ved å drepe. Den gjennomgående tematikken om kunstig intelligens med evne til å utvikle koden sin er også veldig spennende.

På den annen side er dette også en fjollete film. Mange av scenene blir nesten pinlige å se på, med sine klisjeer og plattheter. Det virker som om filmskaperne har tatt et originalt og spennende konsept og pakket det inn i en simpel og «billig» historie. Dette er skuffende, og som helhet fremstår ikke dette som en kvalitetsfilm.

Egnethet

Det mangler ikke på vold og hyppige drap i Free Guy. Men det betyr ikke at filmen oppleves som spesielt voldsom for ungdom fra aldersgrensen på tolv år. Alt er skildret med humor og det er ikke høy grad av realisme – alt skildres slik det blir gjort i skytespill for samme målgruppe. Det er ikke mye blod, og i dataspill kan man jo alltid komme tilbake med et nytt liv. Filmen anbefales likevel ikke for barn under tolv år, da den kan bli litt for heftig for yngre barn.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder flere scener med actionpreget vold. Da disse er innenfor et tydelig dataspillunivers og i en komisk ramme, får filmen aldersgrense 12 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Free Guy»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto: The Walt Disney Company Nordic