Fremad

Amerikansk animasjonsfilm, 2020, anbefales fra seks år

Fremad

Engasjerende og morsom animasjonsfilm med et godt og hjertevarmt budskap. Anbefales fra seks år, og passer for både store og små.

Pixar er mestere innen animasjonsfilm, og her leverer de en ny flott familiefilm.

Handling

Iver og Balder er brødre, de er alver og de bor i en fantasiverden som ligner ganske mye på vår egen – bortsett fra at alle som bor der er skapninger hentet fra mytologiens verden. Verdenen deres var en gang full av magi som ble brukt for å hjelpe andre, men nå er magien så godt som borte.

Den dagen Iver fyller 16 år får han og Balder en spesiell gave fra deres avdøde far. Det er en flott tryllestav med en magisk krystall som kan få faren tilbake til live i et helt døgn. Men det blir selvsagt komplikasjoner, og for å få oppfylt drømmen om å møte faren igjen må de to guttene ut på en reise som skal vise seg å bli svært så begivenhetsrik og full av magi.

Fremad

Regi: Dan Scanlon
Sjanger: Animasjon, Eventyr
Språk: Norske stemmer/Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 42min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Pixar skuffer aldri, og når de i Fremad tar oss med til et helt nytt eventyrunivers er det bare å sette seg godt til rette og kose seg med den magiske reisen til brødrene Iver og Balder. Men det er ikke bare underholdningsnivået som er på topp i denne filmen. Vi får et hjertevarmt og rørende budskap om familie, forbilder og å finne sin rette plass i verden. Iver er en litt keitete ungdom som ikke er blant de mest populære i klassen, og han vet ikke helt hva som skal være hans rolle. Men når han får tryllestaven i hendene begynner en indre reise i tillegg til den ytre. Balder på sin side er kanskje litt rar, men han er også en positiv og uselvisk ung mann med stor offervilje. Som søsken flest er brødrene bestevenner, men det ligger også ulmende konflikter og forskjeller mellom dem, samtidig som begge bærer på den store sorgen etter å ha mistet faren. Forholdet mellom dem står sentralt i filmen, det er presist og nyansert skildret, og det er både engasjerende og rørende.

Dette er bare litt av tematikken som tas opp i Fremad, så her er det mye å reflektere over og snakke sammen om i etterkant. Ellers er filmen svært godt laget, og historien er så full av humor, morsomme karakterer og artige detaljer at både smilet og latteren sitter løst. Dette er kanskje ikke en av Pixars aller beste filmer, til det er historiens univers litt for vagt definert, men filmen hever seg likevel godt over gjennomsnittet av lignende animasjonsfilmer.

Egnethet

Fremad er en typisk animasjonsfilm som blander humor og dramatikk på en god måte. Det finnes mange scener med fare, spenning og noen litt skumle skapninger, men alt foregår i en eventyrverden og i en morsom ramme. Aldersgrensen er seks år, og filmen kan trygt ses av barn fra denne alderen – men det vil nok også være noen barn rundt aldersgrensen som vil synes filmen er litt skummel av og til. Filmen passer i tillegg godt for ungdom og voksne, så dette er en flott familiefilm å se sammen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder flere dramatiske scener med kortvarige nifse elementer. Da disse foregår i et tydelig fantasiunivers med humoristiske innslag, får filmen 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Fremad»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser