Frost 2 – inn i det ukjente

Amerikansk animasjonsfilm, 2019, anbefales fra seks år

Frost 2

ANMELDELSE: Anna og Elsa er tilbake i et nytt flott eventyr som anbefales for hele familien.

Med en spennende historie, flotte sanger, forbilledlige hovedpersoner og et solid budskap er Frost 2 blitt akkurat så god som vi forventer når Disney følger opp storsuksessen Frost. Det vil nok være mange barn under aldersgrensen på seks år som vil se Frost 2, og foresatte bør være klar over at denne filmen er litt skumlere enn den første filmen.

Handling

Elsa og Anna lever lykkelig i Arendell. Elsa er en klok dronning, Anna og Kristoffer er gode kjærester, og reinsdyret Svein og snømannen Olaf er lojale og muntre følgesvenner. Men Elsa finner ikke helt roen – hun hører nemlig et kall fra nordavinden, en stemme fra den fortryllede skogen som kaller henne til seg.

Det tar ikke lang tid før alle fem legger ut på en farefull ferd, der målet blir å finne ut hvor Elsas magiske krefter kommer fra, og å rette opp en stor urett som er blitt gjort i fortiden.

Frost 2 – inn i det ukjente

Regi: Jennifer Lee, Chris Buck
Sjanger: Animasjon, eventyr
Språk: Norsk tale
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 43min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Frost 2 er en flott familiefilm. Elsa og Anna er flotte og sterke hovedpersoner som formidler gode verdier som visdom, godhet, lojalitet, offervilje og mye mer. Samtidig har vi Kristoffer, som er kjæresten som både stiller opp for og gir rom til Anna når hun trenger det. Og vi må ikke glemme Olaf og Svein, som gir oss både morsom humor og refleksjoner til ettertanke.

Historien tar oss inn i en tematikk som både er viktig og litt uvanlig i barnefilmer. Søstrene oppdager at det er blitt gjort en stor urett i fortiden, og de lar ingenting stå i veien for å rette opp i dette – uansett hva dette betyr for dem. Men temaet går også langt dypere, og stimulerer til refleksjon om spørsmål knyttet til arv og historie, og vår generasjons ansvar for å gjøre det rette. Elsa blir et viktig symbol, og sammen med Anna er hun et godt forbilde for barn som ser filmen.

Temaet inkluderer også behandling av verdens urbefolkning, og Frost 2  henter mye inspirasjon fra samisk kultur. Naturens elementer spiller en viktig rolle, og disse blir både viktige hjelpere og motstandere på reisen til våre helter. Det er kort sagt svært mye spennende å reflektere over i denne filmen. Ett av elementene som går igjen er at det ikke er lett å gjøre de rette valgene, og at det eneste man kan er å «gjøre den neste rette tingen».

Frost 2 har mange flotte musikalnummer, og det mangler ikke på humor, fart og spenning. Disney viser nok en gang at det er ikke er mange som når opp til den kvaliteten de legger inn i sine store produksjoner.

Egnethet

Frost 2 har en litt mer dramatisk og mørkere historie enn den første filmen. Ingen scener viser eksplisitt vold, men vi får se mange soldater med sverd og det er ett tilfelle der vi ikke direkte får se, men vet at det skjer et nådeløst drap. Det finnes også sekvenser der barn kan bli redde for om det går bra med hovedpersonene. Aldersgrensen er seks år, og filmen skal være trygg å se for barn fra denne alderen, selv om noen nok vil oppleve at deler av den er litt skummel. Det vil sikkert også være mange barn under seks år som vil se Frost 2. For noen vil det sannsynligvis gå helt greit, men vær oppmerksom på at det er scener i filmen som kan skape uro hos de yngste barna, og at aldersgrensen er satt med god grunn. Om man vil la barn under skolealder se filmen, anbefaler vi å forberede barna på at dette er en film som er morsom, men også litt skummel.

Frost 2 anbefales på det varmeste til en filmkveld for familien, og her er det mye spennende og lærerikt man kan snakke sammen om etter å ha sett filmen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder flere mørke og dramatiske scener og enkelte skremmende skikkelser. Dette gjør at filmen får 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Frost 2»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser