Frynse på ville veier!

Estisk tegnefilm, 2020, vi anbefaler for de yngste

Når dukken til Randi blir levende, opplever de mye moro og spennende sammen. Dette er en fin estisk tegnefilm som anbefales for de yngste barna.

Denne tegnefilmen fra Estland er en morsom og passe spennende film for de yngste, samtidig som det er et fint budskap om familie og omtanke for andre.

Handling

Randi blir veldig glad når storebror Lars gir henne en dukke i bursdagsgave som han har laget helt på egenhånd. Randi kaller dukken Frynse og har ham med seg overalt.

Likevel føler Randi seg litt ensom når Lars begynner på skolen, og hun må være alene hjemme. Da blir gleden desto større når Frynse plutselig våkner til live og snakker med henne. Dermed har Randi fått seg ein ny bestevenn, og det blir starten på en ganske så eventyrlig sommer, med både moro, spenning, litt fare og mange rare eventyr.

Litt drama blir det også, for når Frynse plutselig forsvinner er det ikke sikkert Randi klarer å finne den flotte dukken sin igjen.

Frynse på ville veier!

Regi: Meelis Arulepp, Karsten Kiilerich
Sjanger: Barnefilm
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Estland
Spilletid: 1t 13min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Frynse er en fin film for de yngste. Tegnefilmen har en koselig stil og god stemning hele veien, og de litt dramatiske scenene er fint tilrettelagt for de yngste, slik at det aldri er særlig skummelt – selv om det sikkert kan oppleves litt dramatisk når Randy og Lars roter seg opp på taket og brannvesenet må komme og redde dem.

Filmen har også et fint budskap. Frynse blir en god venn for Randi, men når han forstår at Randi ikke vil leke med storebror lenger, da legger Frynse en plan for at søsknene skal bli venner igjen. Frynse blir dermed et fint forbilde på at det er fint å tenke på andre før seg selv noen ganger, slik at alle kan være venner. I tillegg skifter Randi og Lars mellom å være perlevenner og sure på hverandre gjennom filmen. Men selv om de blir ganske sure noen ganger er de alltid flinke til å si unnskyld og bli venner igjen etterpå.

Konseptet om at Frynse blir levende er forsåvidt ikke særlig originalt, men det gjøres her på en veldig fin måte for de yngste. Man kan selv gjøre seg opp sin egen mening om Frynse virkelig våkner til live, eller om det bare skjer i Randi sin fantasi. Uansett viser filmen hvordan frisk fantasi og gode venner kan endre ensomhet til morsomme og eventyrlige dager.

Egnethet

Filmen er tillatt for alle og har ingen særlig skumle scener. Det er litt dramatikk underveis, som nevnt over, samt når Randi og Lars må redde Frynse mot slutten, men både den generell stemningen og tegnefilmens fargerike stil skaper en trygg ramme rundt historien. Noen av de aller yngste vil nok sette pris på å ha en voksen ved siden av seg, men sett under ett er dette en film vi kan anbefale for de yngste barna.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder kortvarige noe dramatiske scener. Da disse foregår i en trygg ramme tilrettelagt for barn, blir filmen tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Frynse på ville veier!»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser