Gåten Ragnarok

Norsk actioneventyr, 2013, anbefales fra elleve år

Gåten Ragnarok

På sitt beste er «Gåten Ragnarok» et forfriskende og spennende eventyr, på sitt verste en simpel kopi av Hollywood-formelen. Men helhetsinntrykket er at dette er en svært god norsk filmproduksjon som fortjener et stort publikum.

Handling

Sigurd Svendsen heter han, Norges svar på Indiana Jones. Han jobber på Kulturhistorisk museum og er lidenskapelig opptatt av Osebergskipet. Sammen med kollegaen Allan er Sigurd overbevist om at skipet skjuler en stor hemmelighet, og at vikingene kan ha seilt helt opp til Finnmark for 1000 år siden. Dessverre har ikke museumsdirektøren og sponsorene noen tro på fabuleringene til Sigurd, og stenger hele forskningsprogrammet.

Hjemme har Sigurd også problemer. Han har begravd seg i arbeid i årene etter konen døde, og han er ikke til stede for barna sine, Ragnhild og Brage. Det blir ikke bedre av at Sigurd dropper sydenferien og drar barna med seg til Finnmark – etter at Allan dukker opp med en stein fylt med runeskrift. Sigurd og Allan tror nemlig at steinen er et skattekart som vil føre dem til vikingenes største hemmelighet.

Sammen med assistenten Elisabeth og den sære kjentmannen Leif drar Sigurd, Allan og barna inn i Ingenmannsland – det avstengte området mellom Norge og Russland. Målet er den sagnomsuste innsjøen Odins øy. Og her skal våre venner virkelig innse hva som ligger til grunn for vikingenes forestillinger om Ragnarok – verdens undergang.

Gåten Ragnarok

Regi: Mikkel B. Sandemose
Sjanger: Action/Eventyr
Skuespillere: Pål Sverre Hagen, Nicolai Cleve Broch, Sofia Helin, Bjørn Sundquist, Maria Annette Tanderø Berglyd, Julian Podolski m.fl
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 36min
Produksjonsår: 2013

Vurdering

Ideen bak ”Gåten Ragnarok” er ypperlig. Her har manusforfatterne grepet fatt i Osebergskipet, et av Norges mest kjente kulturminner, og utviklet et artig konsept som spiller på ulike myter knyttet til vikingtiden. Historien er opplagt inspirert av Indiana Jones, Jurassic Park og andre amerikanske eventyrfilmer. Vi tas med over uendelig dype innsjøer, inn i mørke grotter og gradvis avsløres en forferdelig trussel – uten at vi skal røpe mer.

Dessverre bærer første halvdel preg av at man har valgt å bygge manuset opp etter Hollywood-formelen. Her møter vi alle klisjeene; den overarbeidede faren som ignorerer barna, den nye kjærlighetsinteressen, den sære guiden – og så videre. Samtidig ledes våre venner alt for enkelt til innsjøen – de ulike ”sporene” kunne like gjerne falt fra himmelen og landet i rett fanget deres. Hadde filmskaperne gitt karakterene, forholdet mellom dem og historiens oppbygning litt mer særpreg og originalitet, så ville ”Gåten Ragnarok” vært en betydelig bedre film.

På den annen side er dette en svært god filmproduksjon. Fotoarbeidet er strålende, og Finnmark får virkelig vist seg fra sin beste side. Skuespillerne gjør en meget god jobb – spesielt de to barna imponerer. Og når filmen virkelig kommer i gang glemmer vi klisjeene og lar oss rive med i et storslått og friskt filmeventyr med digitale effekter på høyt nivå. Det vil ikke overraske om filmen blir en internasjonal suksess som ender opp med en amerikansk nyinnspilling om noen år.

Barnevennlighet

”Gåten Ragnarok” er en spennende film, og har fått elleve års aldersgrense av god grunn. Stemningen er gjennomgående skummel, og noen scener minner litt om skrekkfilm. Barn under aldersgrensen bør ikke se filmen, og det kan også bli litt skummelt for noen elleveåringer. Men for ungdom fra tolv år er dette et fartsfylt og spennende filmeventyr, og vi tror mange unge vil bli imponert over at det er mulig å lage så god norsk actionfilm.

Konklusjon

”Gåten Ragnarok” er en velprodusert film som anbefales for ungdom fra tolv år. Men vi synes det er litt synd at man velger å ty til enkle Hollywood-løsninger for å formidle en idé som fortjener mye bedre.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne eventyrfilmen har en mørk og truende stemning og inneholder skildringer av situasjoner der hovedpersonene er i fare. Disse kan virke skremmende på 7-åringer, og filmen får derfor 11-årsgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten film?

Les våre kriterer for filmanmeldelser