Gemini Man

Amerikansk/kinesisk actionfilm, 2019, passer fra tolv år

Gemini Man

ANMELDELSE: Storslått actionfilm, men historien er ikke sterk nok til å skape det helt store engasjementet. Filmen inneholder svært mange skytescener og noen heftige nærkamper, og aldersgrensen på tolv år bør overholdes.

Denne filmen vises på kino i 3D med 60 bilder i sekundet, og det gir en filmopplevelse som kan virke litt uvant i starten, men som også gir imponerende klarhet og detaljer i bildene. Men det er synd at filmskaperne ikke har lagt like mye flid ned i å utvikle en original historie. Vi gir terningkast fire for de nyskapende effektene som er flotte å se i kinosalen, men på den mindre tv-skjermen er nok dette en treer.

Handling

Henry Brogan er den beste leiemorderen som finnes, og han har ingen problemer med å uskadeliggjøre fiender i de vanskeligste situasjoner. Men Henry har begynt å dra på årene, og han er klar for å pensjonere seg og trekke seg tilbake til et roligere liv, der marerittene og søvnløsheten hans forhåpentligvis vil gi seg.

Problemer oppstår imidlertid etter hans siste oppdrag. Det viser seg at han er blitt ført bak lyset av myndighetene, og brått blir han selv målet for et likvideringsoppdrag. Enda verre blir det når Henry oppdager at mannen som er sendt for å drepe ham er en yngre utgave av ham selv – og med det menes prikk lik. Dermed starter en voldsom kamp for å avdekke og sette en stopper for organisasjonen Gemini sin hemmelige og høyst spekulative biologiske virksomhet.

Gemini Man

Regi: Ang Lee
Sjanger: Action
Skuespillere: Will Smith, Mary Elizabeth Winstead, Benedict Wong, Clive Owen m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tale
Nasjonalitet: USA, Kina
Spilletid: 1t 57min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Gemini Man er laget av mesterregissøren Ang Lee, som har stått bak en rekke gode filmer i sin karriere (bl.a. Historien om Pi og Snikende tiger, skjult drage). Med denne filmen virker han å være mest opptatt av å utforske ny filmteknologi, og det lykkes han i. Vi får se noen svært imponerende actionscener som fremstilles med slik detaljrikdom at det er en fryd. Bildene vil nok være litt uvante i starten, for det ser nesten ut som om man ser gjennom et vindu til virkeligheten, men det tar ikke lang tid før man setter pris på den krystallklare fremstillingen av svært heftige actionscener. I tillegg er effektene som brukes for å fremstille Will Smith som middelaldrende leiemorder på en side, og ung motpart på den andre, minst like imponerende.

Men på samme måte som i mange Hollywood-filmer, så har filmskaperne dessverre ikke lagt like mye flid ned i manuset. Historien er overhodet ikke original, og selv de «overraskende» vendingene er ikke veldig uventede. Både konseptet og karaktertypene er blitt brukt i utallige filmer tidligere.

Heller ikke alle actionscenene er like vellykkede. Nå er det forsåvidt standard i actionfilm at heltene treffer alt de sånn cirka sikter på, mens skurkene kan plaffe løs med mitraljøse og lempe bomber uten å lykkes med noe som helst. Men i denne filmen er det påfallende hvor lett alt er for heltene, mens skurkene må ha sovet i samtlige skytetimer.

Filmen har tendenser til godt budskap. Historien kan brukes som et utgangspunkt for samtale om kloning og biologisk eksperimentering, og det finnes også en interessant tematikk om hvordan et liv med å skade andre kan påvirke sjelen.

Egnethet

Gemini Man har tolv års aldersgrense, og denne bør overholdes. Her plaffes det løs i tide og utide, og det er flere scener med intense nærkamper der motstanderne hamrer nådeløst på hverandre. Sammenlignet med de mange superheltfilmene med samme aldersgrense, så er denne filmen noe mer nærgående i sine skildringer av vold og drap. Det vises blant annet blodsprut når noen blir skutt. Samtidig er dette tydelig et eventyr, og voldsskildringene er ikke så realistiske som i 15-årsfilmer. På generelt grunnlag vil vi si at filmen passer fra tolvårsalderen, men det kan ikke utelukkes at det for noen 12-13-åringer kan oppleves dramatisk.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder scener med actionvold og enkelte slåsskamper som er nærgående skildret. Filmen får derfor aldersgrense 12 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Gemini Man»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser