Geparden Maleika

Tysk dokumentar/barnefilm, 2017, tillatt for alle

Geparden Maleika

Bli kjent med geparden Maleika og barna hennes i denne fine naturfilmen for de yngste, der vi får innblikk i både sterk kjærlighet og en nådeløs tilværelse.

Naturfotografen Matto Barfuss har fulgt geparden Maleika i over tre år, og gir oss innblikk i et stort gepardkulls oppvekst i denne interessante og lærerike naturfilmen.

Handling

Maleika er en tolv år gammel gepard, og når vi møter henne har hun nettopp fått et stort kull med hele seks søte små gepardunger (vanligvis er kullene på tre til fire unger). Vi følger dem gjennom 18 måneder, der Maleika må beskytte de sårbare små fra de mange farene i naturreservatet, samtidig som hun lærer dem opp til å klare seg selv seinere i livet.

Geparden Maleika

Regi: Matto Barfuss
Sjanger: Dokumentar
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Tyskland
Spilletid: 1t 25min.
Produksjonsår: 2017

Vurdering

Geparden Maleika gir et spennende innblikk i livene til ville dyr i Afrika. De søte og nysgjerrige gepardungene er kjempesøte og morsomme, og det er flott å se de sterke båndene i gepardfamilien, og ikke minst Maleika sitt eksepsjonelle morsinstinkt. Samtidig er hver dag en kamp for å overleve. Klarer ikke Maleika å felle bytter, så kan konsekvensene være fatale. Om hun bli skadet, likeså. Og hele tiden kan de sårbare ungene bli angrepet og drept av andre dyr.

Balansen mellom det gode og det vanskelige er skildret på en fin måte for de yngste. Det er lett å la seg imponere over de flotte kattedyrene, og det å se hvor sjarmerende og flotte de er, skaper interesse og engasjement for å bevare denne truede arten.

Samtidig legges det ikke skjul på at naturen er nådeløs. Spesielt en scene der gepardungene øver seg på å ta livet av et dyr, kan være litt ubehagelig å se. Selv om scenen ikke er visuelt sterk, så forstår vi at det stakkars gasellbarnet ikke har det bra. I tillegg ligger det i kortene at ikke alle de seks søte små gepardene kommer til å overleve til voksen alder.

Det er likevel realismen som gjør filmen lærerik. Barn får et fint innblikk i hvordan naturen fungerer, på både godt og vondt, sett fra et rovdyrs side. Filmen har mye man kan snakke sammen om, og her kan man for eksempel fokusere på kjærlighet, omsorg og kampen for tilværelsen.

Et annet spennende tema kan være å snakke litt om naturfilmer generelt, og hvordan denne sjangeren forteller en historie. I denne filmen er det gepardene som er hovedpersonene, og dermed «de snille», mens i en annen film som kanskje handler om gaseller, der kan gepardene være fremstilt som «de slemme».

Egnethet

Geparden Maleika er tillatt for alle, og passer fint for unge barn. Som i de fleste naturfilmer er det mange dyr som blir drept i jakt, men filmen er godt tilrettelagt for barn med en fin norsk fortellerstemme. Det legges ikke skjul på noe, men det utbroderes heller ikke, og resultatet er en lærerik og fin naturfilm som passer fint for barn.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å kunne virke skadelig på de yngste, og den blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer (engelsk):

Klikk her for å se norsk trailer

Les mer om «Geparden Maleika»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten film?

Les våre kriterer for filmanmeldelser