Gilberts grusomme hevn

Norsk komedie, 2016, anbefales fra seks år

Gilberts møte med den nye nabojenten og hans sprø tante Doris er en morsom og underholdende film med et fint budskap som anbefales fra seks år.

Mye humor og litt alvor gjør denne norske barnefilmen til et godt valg til en filmkveld for familien.

Handling

Det er ikke lett å være Gilbert. Han er superallergisk mot egg, og spyr som bare det om selv han bare får bittelitt i seg. Det har gjort ham til et mobbeoffer på skolen, særlig etter et par beryktede episoder i bursdagsselskap.

Av den grunn er Gilbert lykkelig når familien flytter til et nytt sted. Og enda bedre blir det når han møter den snille nabojenten, som inviterer ham til å spille på det lokale ishockeylaget. Men Gilbert skal snart rote det til for seg selv. Han vil ikke bli ydmyket på nytt, og er fast bestemt på å holde eggallergien hemmelig.

Enda verre blir det når Gilberts selvopptatte tante Doris skal være barnevakt uken før jul. Ting går fort galt mellom de to, og det utvikler seg etter hvert til en liten krig som tar litt av, og snart begynner Gilbert planleggingen av en grusom hevn.

Vurdering

«Gilberts grusomme hevn» er en norsk barnefilm basert på den prisvinnende boken «Eggg» av Stein Erik Lunde. Det er blitt en vellykket filmatisering, med gode skuespillere og solid filmhåndverk.

Gilberts grusomme hevn

Regi: Hanne Larsen
Sjanger: Komedie
Skuespillere: Simon Hobbel Rosendahl, Gisken Armand, Hannah Dybvand, Frida Hallgren, Egil Hegerberg, Sindre - Bendict Hendrichs m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 30min
Produksjonsår: 2016

Vi liker den litt sprø historien, som bruker mye humor for å vise hvilke problemer man kan havne i hvis man skjuler viktige ting og ikke tør å være seg selv. Samtidig forstår vi at Gilbert ikke er ærlig fordi han er redd for å bli mobbet, slik han ble der han bodde før. Budskapet blir dermed at det er bedre å gjøre seg litt sårbar og ta en sjanse på at man blir godtatt slik man er – med både sine gode og dårlige sider.

Tante Doris er også en flott karakter. Det er lett å forstå hvor teit det er å mobbe andre når hun som voksen begynner å mobbe Gilbert. Samtidig innser vi at Doris ikke bare er klin kokos. Hun er tydelig både syk og ensom, og det er nok grunnen til at hun er slik hun er.

Alt i alt – dette er en super barnefilm som passer for hele familien.

Egnethet

Aldersgrensen er satt til seks år på grunn av noen dramatiske scener, og det kan være litt skummelt for de aller yngste når tante Doris er på sitt mest utspekulerte. Men også det skumle er av den barnevennlige sorten. For barn fra aldersgrensen er dette super og lærerik underholdning som treffer en flott balanse mellom humor, alvor og spenning.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte dramatiske scener og kortvarige nifse elementer gjør at denne filmen får 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Gilberts grusomme hevn»:

Filmweb.no

Hvordan vudererer barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser