Gledelig jul

Norsk komedie, 2020, tillatt for alle

Gledelig jul er en smart og vellaget komedie med mye flott humor, men filmen klarer ikke å skape det store engasjementet for karakterene.

God underholdning, men når historien forblir litt overfladisk, så blir det aldri en klassiker.

Handling

Annemor og Frank pleier som regel å feire jul i sydlige strøk, men i år har Annemor et sterkt ønske om å samle familien til julefeiring hjemme på gården deres. De voksne barna Samuel og Tessa er ikke overbegeistret for dette, men sammen med sine egne kjære samles hele familien. Samuel har med seg kone og to barn, mens Tessa tar med seg sin nye svenske kjæreste Göran i stedet for Emma, hennes tidligere samboer.

Som i de fleste familier er det mange problemer som ulmer under overflaten, både av den sagte og usagte sorten, og når det i tillegg ligger en stor hemmelighet i familien som tvinger seg frem, så sier det seg selv at dette ikke blir en normal julefeiring. Komplikasjonene baller etter hvert på seg, og da spørs det om familien klarer å forsone seg med hverandre før julekvelden kommer.

Gledelig jul

Regi: Henrik Martin Dahlsbakken
Sjanger: Komedie
Skuespillere: Anne Marit Jacobsen, Otto Jespersen , Nils Jørgen Kaalstad, Iben Akerlie, Ellen Dorrit Petersen m.fl.
Språk: Norsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 30min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Gledelig jul begynner med velkjente toner. Det er melodien fra Tre nøtter til Askepott, som vises hver julaften på NRK. Den vekker umiddelbare assosiasjoner hos de fleste nordmenn, og reaksjonen vil nok være ulik avhengig av hva man forbinder med det folkekjære tsjekkiske filmeventyret.  Denne åpningen blir symptomatisk for hele Gledelig Jul. Vi forstår hva filmskaperne vil frem til. Enhver som hører det musikalske temaet vil få vekket sine egne følelser knyttet til julefeirinng med familien. Dette er et smart grep fra filmskaperne.

Men samtidig, når man tenker over filmen i etterkant, belyser dette musikalske åpningstemaet også svakhetene med filmen. Disse tonene kommer nemlig aldri tilbake, og historien har ingen likhetstrekk med historien om Askepott. Musikken er et smart valg, men når det ikke følges opp skapes ingen videre dybde som gir historien skikkelig tyngde.

Denne typen svakhet går gjennom hele filmen. Dette er et smart manus av Erlend Loe, der han spiller på humor, mennesketyper, nordmenn som folkeslag, kjærlighet, familie og mye mye mer. Men karakterene mangler altså tyngde. Hvem er egentlig Annemor? Hvem er egentlig Frank? Hvem er egentlig Tessa? Det samme spørsmålet kan man stille om alle karakterene. Dette er historien om en dysfunksjonell historie som gjennom julen igjen skal finne harmoni seg imellom, i en familiefeiring der frustrasjoner og hemmeligheter kommer frem i lyset. Filmen fungerer fint i starten, men når klimakset kommer og går får vi ingen følelse av eller innsikt i reelle og dype endringer i karakterene. Det bør man kunne forvente av en film som legger ambisjonsnivået såpass høyt som dette. Karakterene forblir stort sett forglemmelige «typer», der vi ikke får et godt innblikk i roten til problemene deres, og filmen blir ikke den porten til større selvinnsikt i eget liv som virkelig gode filmer klarer. Av denne grunn oppleves slutten av filmen litt tam og uinteressant; løsningen blir for enkel og forutsigbar.

Men for all del, dette er en koselig og morsom film som vi tror veldig mange vil sette stor pris på. Her er det mye artig humor og spennende typer som gjør dette til en til tider veldig underholdende film. Men noen toppkarakter blir det altså ikke.

Egnethet

Gledelig jul er tillatt for alle og kan trygt ses av hele familien. Men dette er en film som hovedsakelig handler om voksne og deres problemer, så vi tror filmen passer aller best for ungdom og voksne.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å virke skadelig på barn, og den blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Gledelig jul»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser