Grusomme meg

Amerikansk animasjonsfilm, 2010, anbefales for alle

Endelig kom en animasjonsfilm beregnet på barn som faktisk er morsom.

Handling

Ikke bare skal man være skurk, man skal være den største skurken av alle. Det navnet har lenge tilhørt Gru, en skurk som gjør alt han kan for å bli oppfattet som nettopp det. Han er typen som trøster et barn ved å blåse opp en ballongfigur, for så å sprenge den rett i ansiktet på barnet. Han bor midt i et velstelt hvitt gjerde-område, og det sorte, store huset med den døde plenen signaliserer hvem som bor her. Under huset har han en hel fabrikk bemannet av hjelpere, forøvrig fantastisk skjønne og morsomme sådanne. Her klekkes ut de mest intrikate forbrytelser, det viktigste kjennetegnet ved dem er at de må være av en slik art at de blir kjent over hele verden.

Derfor er det et stort slag for Gru, skurken med den rare, søreuropeiske dialekten, at noen presterer å rane en hel pyramide. Målet blir dermed klart: Gru må stjele selve månen for å vinne tilbake heder og ære. Problemet er bare at banken ikke vil bidra med mer økonomi før Gru viser noe fremgang. Problem nummer to kommer i form av Vector, skurken som ranet pyramiden. Han akter ikke å la Gru få gjøre som han vil uten motstand.

Men til tross for at Gru forsøker så godt han kan å bevare sitt ufordragelige ytre, viser han et hjerte gjennom omsorgen for arbeiderne sine. Det er riktignok ikke av et godt hjerte han adopterer de tre jentene Margo, Edith og Agnes – det er kun som et ledd i planen. Men de tre, som kanskje har de beste rollene i filmen, snur Grus liv på hodet. Først til kaos, så til et liv med et mål.

Grusomme meg

Regi: Pierre Coffin, Chris Renaud, Sergio Pablos
Sjanger: Animasjon/familiefilm
Språk: Norsk
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 34min
Produksjonsår: 2010

Vurdering

Det har sant og si kommet gode animasjonsfilmer tidligere i år, som Toy Story 3, men langt de fleste av årets barnefilmer har bommet på publikum i forhold til innhold og nivå på humor. Derfor er det deilig å se Grusomme meg, som ikke er stort mer enn en hyggelig, morsom film. Den er ikke på Pixar-nivå i forhold til verken tegninger eller hvordan den beveger oss, men den er ukomplisert og uten prompehumor. For mange filmer forsøker å nå barna på ett nivå og samtidig nå de voksne på et annet, og lykkes som regel bare halvveis med begge deler. Grusomme meg tjener på å satse på enkelhet, og blir dermed mer underholdende for flere aldersgrupper. I tillegg går den sakte nok til å ikke være slitsom, og samtidig passe nok fylt med action og handling til at den blir troverdig. Til å være en film om en superskurk er Grusomme meg også merkverdig hyggelig og varm. Det dreier seg kanskje mest om at karakterene er godt utviklet og får en troverdig reise gjennom eventyrene. Det er søtladent, men ikke for sukkersøtt.

Egnethet

Det finnes enkelte scener i Grusomme meg som kan være litt dystre og mørke, men de er raskt forbi. Både Gru og Vector får gjennomgå når de forsøker å nå sine mål, men det hele er på Tom & Jerry-nivå. Lengden på filmen er perfekt for familiefilm å være. Likevel kan det være enkelte scener og utsagn som kan være skremmende for de aller minste.

Filmen er tillatt for alle, men vi anbefaler den fra fire år.

Konklusjon

Grusomme meg anbefales som en familiefilm, rett og slett fordi den er søt, varm og morsom.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne animasjonsfilmen inneholder ingen scener som antas å være skadelige for barn. Den blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser