Guardians of the Galaxy Vol. 3

Amerikansk actioneventyr, 2023, vi anbefaler fra 12 år

ANMELDELSE: En visuelt og fortellerteknisk solid film som tydelig viser ondskapen i det å ikke ta hensyn til liv.

Den tredje filmen om denne merkelige gjengen tar for seg Rockets bakgrunnshistorie. Her får vi lære mye om ham, men vi får også en større innsikt i resten av Vokterne. I tillegg kan filmen være en god illustrasjon på hvorfor vi har forskningsetikk og HMS i Norge.

Handling

Peter Quill er fortsatt deprimert etter tapet av Gamora – slik han kjenner henne – da vokterne blir angrepet av en mystisk ung mann. De klarer å slå han tilbake, men ikke før han påfører Rocket alvorlige skader. Når vokterne forsøker å helbrede Rocket oppdager de at han har en innebygd mekanisme for selvødeleggelse, laget av selvskapet «Orgocorp». De trenger et passord før de kan operere.

Mens Rocket ligger bevisstløs og minnes ungdomstiden, må resten av Vokterne infiltrere Orgocorp, så de kan knekke systemkoden. Uten å fortelle det til Peter har Nebula hyret inn «The Ravagers» – med deres nye medlem Gamora – til å hjelpe dem. Men dette selskapet er langt, langt mektigere enn man kanskje skulle tro. Og om det ikke er nok, så har sjefen aldri hørt om etiske retningslinjer og HMS.

Guardians of the Galaxy Vol. 3

Regi: James Gunn
Sjanger: Action, eventyr
Skuespillere: Chris Pratt, Zoe Zaldana, Bradley Cooper, Dave Bautista, Karen Gillian, m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 29min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Alt visuelt er som en skulle forvente av en film budsjettert av Marvel Studios: Helt fenomenalt. Dette er ikke en film med veldig særegen stil, men den viser en enorm kompetanse i bruk av spesialeffekter, og filmteknikken ellers er også utrolig god. Musikken er dramatisk og passende, men ingenting spesielt minneverdig, og tempoet flyter fint gjennom hele filmen.

Vi får gjensyn med mange av filmseriens gode karakterer, og møter også et par nye – som alle har noe interessant ved seg. Hovedpersonene endrer seg ikke veldig mye gjennom filmen, og det virker som fokuset er mer på å utforske hvem de allerede er mer i dybden. Noen mindre utviklinger er det likevel, og disse er fine å se. Skuespillerne presterer godt og dialogen flyter jevnlig godt.

Budskapene som kommer frem gjennom hovedpersonenes opplevelser og utvikling er hvordan man må holde fast på den familien man har, og at det er viktig med selvtillit. Det virker likevel som om filmens viktigste budskap er verdien av intelligent liv, og hvor grusomt det er å ikke ta hensyn til dette i sitt virke. Sjefen for Orgocorp er fremstillt som en ordentlig ondskapsfull skikkelse – uten nyanser – og dette gir seeren et tydelig inntrykk av hvor gale hans bedrifter virkelig er.

Egnethet

Filmen inneholder mange scener med alvorlige voldshandlinger, scener der det er tydelig at folk blir drept, og scener med eksperimentering på dyr som kan oppleves frastøtende for enkelte. Det er også flere skikkelser som kan oppleves skremmende – både i utseende og i oppførsel.

Det er et tydelig skille i filmen mellom godt og ondt, men de gode begår også drap og andre voldshandlinger.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Denne filmen inneholder intense scener med actionvold og skremmende skikkelser. Da disse foregår i et tydelig fantasiunivers får filmen aldersgrense 12 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Guardians of the Galaxy Vol. 3»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Marvel Entertainment