Gubben og Katten – Findus flytter ut

Tysk barnefilm, 2018, anbefales for alle

Gubben og Katten – Findus flytter ut

Findus synes han er stor nok til å bo for seg selv i en ny morsom og lærerik film om de to bestevennene.

Her kommer en ny kvalitetsfilm om Gubben og Katten som passer utmerket for barna.

Handling

Findus er i ferd med å bli stor. Han har vokst ut av sengen sin, faktisk så mye at han må sage hull i enden for å få plass. Og da er det bare én ting å gjøre; Pettersen må lage en ny seng.

Problemet er bare at Findus hopper så mye i den nye sengen at det ikke er snakk om at Pettersen får sove. Så da må flere tiltak til. Findus finner ut at det er best at han har et eget sted å bo, og snart flytter han ut på tunet i sin helt nye bolig.

Men det er nok slik at både Pettersen og Findus trives best sammen, men på grunn av noen misforståelser oppstår både sjalusi og tristhet – samtidig som det jo er litt skummelt å bo alene.

Gubben og Katten – Findus flytter ut

Regi: Ali Samadi Ahadi
Sjanger: Barnefilm
Skuespillere: Marianne Sägebrecht, Stefan Kurt, Max Herbrechter m.fl.
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Tyskland
Spilletid: 1t 21min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

Gubben og Katten-filmene er det kommet flere av de siste årene, og det er vi glade for. Det tyske produksjonsselskapet har truffet perfekt i sine filmer basert på de kjente barnebøkene til Sven Nordqvist. Filmuniverset er fargerikt og morsomt, samspillet mellom skuespillere og animerte figurer fungerer utmerket og vi får alltid et flott budskap å ta med oss hjem.

I denne filmen handler det blant annet om å vokse opp og bli stor. Findus blir stadig større, og han vil gjerne klare ting på egenhånd. Og når Petterson blir irritert når han ikke får sove, ser Findus etter hvert en mulighet til å bli mer selvstendig. Men vi forstår raskt at Findus egentlig ikke er helt klar for det, for det er skummelt å overnatte aleine utenfor husets trygge vegger – spesielt når reven lusker i nærheten.

Petterson på sin side blir lei seg for at Findus ikke vil være så mye med ham mer, og han blir litt sjalu når Findus heller vil ha hønene enn Petterson på besøk i det nye huset sitt.

Filmens sterkeste side er hvordan det indirekte, men likevel svært tydelig, illustreres en motsetning som alle barn kjenner på. Barna vil gjerne klare seg selv og være selvstendig, men innerst inne både vet og ønsker barna at de er avhengig av foreldrene. Og i denne filmen får vi et flott budskap om at det er helt greit å føle det slik, samtidig som det understrekes at sammen har man det best. Samtidig får barna et fint innblikk i hvordan foreldre kan synes det er trist når barna trekker seg unna.

Filmen byr altså på mye spennende og reflektere over og snakke sammen om i etterkant. I tillegg er det mye humor og flotte sanger i filmen, og sammen med et friskt og artig persongalleri fremstår dette som en super film for både barn og foreldre.

Egnethet

Filmen er tillatt for alle, og anbefales varmt for barn. Det er noen småskumle scener der Findus overnatter alene og ser skumle skygger og hører dramatiske lyder. Disse kan det være greit å være oppmerksomme på med tanke på de aller yngste, men hele filmen foregår i en så fargerik, morsom og trygg ramme at det aldri blir for skummelt.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å virke skadelig på de yngste, og den blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Gubben og Katten – Findus flytter ut»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser