H for Happy

Australsk dramakomedie, 2021, anbefales fra 9 år

H for Happy

Ikke gå glipp av denne morsomme og originale komedien som med stor sjarme og humor tar opp noen ganske vanskelige tema. Anbefales varmt fra ni år.

Den ukuelige optimisten Candice vil reparere sin ulykkelige familie i denne svært så sjarmerende australske dramakomedien.

Handling

Candice er tolv år gammel, smart, en ivrig skoleelev og ikke minst en positiv og munter optimist uten sidestykke. Når den tøffe jenten i skolen mobber henne, preller det rett av – det er ingen som klarer å få Candice til å deppe.

Men alt står ikke så bra til med familien til Candice. For tre år siden døde lillesøsteren hennes, og mamma har vært deprimert siden. Hun er mest på soverommet sitt. Pappa sitter i kjelleren og taster på datamaskinen sin. Pappa er også blitt uvenner med broren sin, rike onkel Brian. Mamma og pappa er triste, sure og lei seg hele tiden. Candice savner også søsteren sin, men hun er den eneste i familien som ser positivt på livet.

En dag begynner en ny gutt i klassen til Candice. Han heter Douglas og forteller Candice at han er fra en annen dimensjon. Candice ser ingen grunn til å tvile på det, så de to blir raskt venner og sammen legger de mange planer. Og Candice, hun er fast bestemt på å fikse familien sin, koste hva det koste vil.

H for Happy

Regi: John Sheedy
Sjanger: Drama, komedie
Skuespillere: Miriam Margolyes, Daisy Axon, Alessandra Tognini, Emma Booth m.fl.
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Australia
Spilletid: 1t 43min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

H for Happy er en utrolig sjarmerende film. Det er sjelden å se en så morsom film ta opp alvorlige temaer på en så elegant måte. Historien er original, absurd og full av overraskelser. Den får deg til å le, bli rørt og engasjert. Karakterene er så sjarmerende at det er en fryd, og Candice spilles mesterlig av Daisy Axon.

Vi tror barn som ser denne filmen vil huske Candice lenge. Måten hun går frem for å reparere familien sin er til tider helt sprø, og det mangler ikke på tabber, men med sin ustoppelige optimisme gir hun aldri opp – og hun er fullstendig fryktløs i sine forsøk på å skape ny familielykke.

Candice fremstår som et utrolig godt forbilde for unge seere. Hun har et varmt hjerte for alle. Ikke bare vil hun redde familien, men hun viser også stor omsorg for jenten som prøver å mobbe henne. I stedet for at Candice blir fornærmet eller lei seg når hun blir mobbet, så preller alt av, og ikke nok med det – hun liker til og med denne jenten. Som et resultat av det åpner jenten seg for Candice, og vi får forståelse for hvorfor hun snakker stygt til andre. Her får barn et forbilde på hvordan man selv kan forholde seg til mobbere, samtidig som man kan få litt innsikt i hvorfor noen er slemme med andre. Og det beste er at scenene får deg til å le av hjertens lyst.

Den sentrale tematikken i filmen handler om sorg og depresjon. Spesielt dette med å håndtere tragiske dødsfall, der mamma og pappa – og Candice – føler stor sorg etter lillesøsterens død, utgjør kjernen i historien. Filmen har noen sterke og triste scener knyttet til dette. Kontrasten mellom den dype sorgen og Candice sitt positive syn på livet kan skape refleksjon og større innsikt rundt livets realiteter og at det i alle familier finnes vonde følelser – men at et positivt livssyn og fellesskap kan være det beste for å bearbeide sorg og vonde følelser på en god og sunn måte.

Denne filmen er ikke langt unna å få terningkast seks, men en litt enkel avslutning gjør at vi ender på en solid femmer. Vi anbefaler H for Happy på det varmeste.

Egnethet

H for Happy har fått ni års aldersgrense. Det er viktig å være klar over at filmen behandler alvorlige tema. Mammaen til Candice har blant annet et sterkt følelsesutbrudd som kan oppleves urovekkende for yngre barn, og derfor aldersgrensen på ni år. Men samtidig er dette en film som er så morsom og absurd – og som har en så positiv innstilling til alt – at den aldri oppleves trist eller veldig dramatisk. De sterke scenene er med på å gi filmen det nødvendige alvoret den trenger for å få frem den gode tematikken, og for barn fra ni år er dette en meget solid og svært underholdende film som kan stimulere til refleksjon rundt viktige tema.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder enkelte dramatiske og urovekkende scener, og kortvarige skildringer av en ustabil voksenperson. Filmen får derfor 9-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «H for Happy»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser