Happy Feet 2

Amerikansk animasjonsfilm, 2011, tillatt for alle

God stemning, sang, vitser og en solid dose dramatikk er hovedingrediensene i denne oppfølgeren, som oppleves som en underholdende, om enn litt blek kopi av den første filmen.

Historie

Den steppeglade pingvinen Mumle og maken hans Gloria, som vi ble kjent med i den første ”Happy Feet”-filmen, er nå blitt foreldre og utgjør et naturlig midtpunkt i den store keiserpingvinflokken i Antarktis. Men alt er selvsagt ikke bare idyll. Sønnen deres Erik er ikke like danseglad som faren og de andre pingvinbarna, og på samme måte som Mumle ble, ses Erik på som et annerledes og litt rart barn.

Sammen med to venner legger Erik ut på oppdagelsesferd, i håp om å finne en større mening og ekte frihet. Men de kommer ikke langt før det store havet stopper dem, og snart kommer Mumle for å hente barna tilbake til flokken.

Og det er her dramatikken virkelig begynner. Pingvinkolonien utsettes for en voldsom naturkatastrofe idet et enormt isfjell krasjer i land og sperrer hele kolonien inne. Når Mumle, Erik og de andre pingvinene kommer tilbake og innser katastrofen, blir det opp til dem å redde pingvinene fra den sikre død. Det blir et dramatisk prosjekt, og de må søke hjelp hos alle andre i nærheten for i det hele tatt ha en sjanse til å lykkes.

Happy Feet 2

Regi: George Miller
Sjanger: Animasjon/Familiefilm
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Australia
Spilletid: 1t 39min
Produksjonsår: 2011

Vurdering

”Happy Feet 2” er på mange måter en typisk oppfølgerfilm. Filmskaperne byr på mer av det som gjorde den første filmen populær – sang, moro og spenning – men samtidig har filmen langt fra den samme kvaliteten. ”Happy Feet” hadde et sterkt miljøpolitisk budskap, samtidig som Mumle ble tvunget til å gå sine egne veier for å utvikle seg og i neste omgang føre hele pingvinflokken videre. I oppfølgeren utløses krisen av en tilfeldig naturkatastrofe, ikke av hensynsløs politikk. Man velger også å bruke en bihistorie om de to krillene Bill og Will for å belyse tematikken med individuell utvikling som etterfølges av artens utvikling. Budskapet er det samme, men det føles langt fra så relevant og sterkt.

Utover dette formidler filmen mye av det som er vanlig i familiefilmer, og som passer fint for en ung målgruppe: Stå sammen, du trenger ikke være sterk for å være den sterkeste og hjelp andre, så vil de hjelpe deg.

Underholdningsverdien er det ingenting å klage på. De som likte sangnumrene i den første filmen vil ikke bli skuffet – her er det overflod av fengende rytmer og melodier. Vitser, drama og spenning er det også nok av, og både effekter og animasjon er av ypperste klasse. Dersom man ikke har alt for høye forventinger, så er dette en fin underholdningsfilm for barn fra seks år.

Egnethet

”Happy Feet 2” er tillatt for alle. Filmen har noen kortvarige skumle sekvenser, blant annet én med en sulten sjøløve, og av den grunn er det nok best at de aller yngste ikke får se filmen. For barn fra seks år er dette fin underholdning, men seks- og syvåringer nok vil sette pris på å ha en voksen ved siden av seg når sjøløven flekker tenner. Et litt eldre publikum vil muligens reagere på at noen scener går så til de grader ”over the top”.

Konklusjon

”Happy Feet 2” tilbyr mer av det som gjorde originalen populær for fem år siden, men verken budskapet eller underholdningsverdien er av samme kvalitet.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne animasjonsfilmen inneholder enkelte dramatiske sekvenser som kan framstå noe skremmende. Til tross for dette antas filmen ikke å være skadelige for barn under syv år da scenene er kortvarige, og filmen har en humoristisk grunntone.

Filmtrailer:

https://www.youtube.com/watch?v=gKWNUyTGqss

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser