Harry Potter og Dødstalismanene – Del 1

Amerikansk eventyr, 2010, anbefales fra 13 år

Harry Potter og Dødstalismanene - Del 1

Den første delen i avslutningen av sagaen om Harry Potter er en spennende og vellaget film. Dette er høstens store kinolansering for ungdom, og den bygger opp til en heidundrende avslutning neste sommer.

Historie

Det er fryktelige tider i magiens verden. Fyrst Voldemort er mektigere enn noen sinne, og han har samlet en hær med Dødsetere som har ett mål for øye: Finn Harry Potter og bring ham til mørkets fyrste.

Harry på sin side får støtte fra en liten, men sterk gruppe av gode trollmenn og -kvinner, og selvfølgelig er vennene Ronny og Hermine ved hans side. De hjelper Harry med å komme seg i sikkerhet i ”Hiet” – det magisk beskyttede hjemmet til familien Wiltersen. Her kan han samle tankene, samtidig som venner og kjente samles for å feire bryllupet til Rulle og Fleur.

Men roen varer ikke lenge. Midt i bryllupet kommer beskjeden om at Magiministeriet har falt, og at Dødseterne har tatt makten. Like etter blir Hiet angrepet, og Harry må flykte sammen med Ronny og Hermine. Etter dette lever de en skjult tilværelse på øde steder, i full viten om at det er bare et tidsspørsmål før Voldemort finner dem. Men Voldemort er ikke uslåelig. Dersom Harry, Ronny og Hermine klarer å finne og ødelegge de gjenværende malacruxene – hemmeligheten bak Voldemorts udødelighet – er det fortsatt håp om at det gode kan seire.

Men det blir en lang og strabasiøs kamp, der forholdet mellom de tre også slår sprekker. I tillegg vil skjebnen til Harry og det gode i magiens verden være helt avhengig av hvem som er utstyrt med de mektige dødstalismanene.

Harry Potter og Dødstalismanene – Del 1

Regi: David Yates
Sjanger: Eventyr
Skuespillere: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Alan Rickman Michael Gambon, Helena Bonham Carter m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: England/USA
Spilletid: 2t 26min
Produksjonsår: 2010

Vurdering

Den forrige filmen i sagaen om Harry Potter markerte tydelig at det nå var slutt på lek og moro og ungdommelig optimisme for Harry og vennene hans. Det eventyrlige universet utviklet seg til å bli dystert, ondskapen ble råere og vi fikk oppleve at selveste professor Humlesnurr måtte bøte med livet. I ”Harry Potter og Dødstalismanene” er situasjonen blitt enda verre. Ondskapen lurer overalt, og faren er stor for å bli torturert og drept dersom man ikke støtter Voldemort og er av rent trollmannblod. Dette er en dyster og urovekkende film som gir et skremmende bilde av hva som kan skje når ondskapen regjerer i et samfunn. Det er blant annet lett å se parallellen mellom Dødseterne og nazistenes grusomme raserensking under andre verdenskrig.

Samtidig er dette en engasjerende film. Selv om alt virker håpløst vet vi at Harry aldri kommer til å gi opp. Filmskaperne har gjort et smart trekk ved å dele den siste boken i to filmer. Det gir historien tid til å utvikle seg i et naturlig tempo. Faktisk er det blitt slik at filmen føles litt for lang. De tidligere filmene er proppet med action, men her finnes lengre sekvenser der fremdriften er forholdsvis liten. Når filmens lengde er like i underkant av to og en halv time, og man i tillegg må vente til neste sommer på historiens klimaks, blir det hele nesten litt for lite fartsfylt.

På samme måte som i forrige film, er publikum helt avhengig av å kjenne Harry Potter-universet for å få fullt utbytte av historien. Man får ikke noe resymé eller forklaring på de mange trylleformlene som benyttes. Det er heller ingen som tydelig forklarer at Harry har evnen til å se deler av det Voldemort foretar seg. I tillegg må det sies at boken tilbyr en mye mer komplett og utfyllende opplevelse av historien, og det anbefales å lese den før man ser filmen og får avslørt handlingen.

Egnethet

”Harry Potter og Dødstalismanene – Del 1” har en gjennomgående dyster og mørk stemning. Filmskaperne bruker virkemidler fra skrekkfilmsjangeren, og det finnes noen virkelig skumle scener. Man bør for eksempel stålsette seg hver gang man ser slangen Nagini. Den kan få de mest hardbarkede kinogjengere til å hoppe i setet. I tillegg er det noen scener som viser mishandling på urovekkende måter. Et eksempel ser vi allerede i starten av filmen, der en trollkvinne svever bevisstløs og skamslått i en unaturlig kroppsstilling over bordet der Voldemort og Dødseterne holder møte.

Det er likevel ingen tvil om at disse scenene foregår i et fiktivt univers, og ungdom skal trygt kunne se filmen. Medietilsynet har fastsatt aldersgrensen til elleve år, og uttaler videre at filmen egner seg for ungdom fra 13 år. Barnevakten støtter denne vurderingen. Barn under elleve år bør overhodet ikke se filmen, foreldre til elleve- og tolvåringer bør vurdere om filmen egner seg for deres barn, mens ungdom fra 13 år anbefales å få med seg starten på det som sikkert blir en uforglemmelig avslutning i del 2.

Konklusjon

Til tross for at filmen drar litt ut i lengden, er dette en engasjerende og god innledning til avslutningen av sagaen om Harry Potter. Filmen er meget godt laget, og for fans av Harry Potter er dette helt supert.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Gjennomgående mørk og truende stemning og skrekkeffekter gjør at filmen får 11-årsgrense. Filmen frarådes underårige.

Filmtrailer:

https://www.youtube.com/watch?v=YzfEH0UPEBo

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser