Harry Potter og Halvblodsprinsen

Amerikansk eventyr, 2009, anbefales fra elleve år

Harry Potter og Halvblodsprinsen

Her kommer den sjette filmen om Harry Potter, og den byr på underholdning og spenning i toppklassen. Likevel bør foreldre være oppmerksom på at filmen er ganske skummel, og egner seg ikke for barn under elleve år.

Handling

Fyrst Voldemort og Dødseterne er tilbake for fullt, og skaper frykt og kaos i magiens verden. Harry, Hermine, Ronny og resten av elevene på Galtvort skal begynne på et nytt skoleår, men mye har forandret seg. Skolen er ikke trygg lenger, og må beskyttes av et stort, magisk skjold som skal holde Dødseterne ute. Men til tross for beskyttelsen er det mye som tyder på at Dødseterne har en eller flere medhjelpere som skaper trøbbel innenfor skolens vegger.

Tidlig i skoleåret får Harry en viktig oppgave av Professor Humlesnurr. Den nye læreren i magiske eliksirer, Horatsion E. F. Snilehorn, har nemlig informasjon som er meget viktig for å kunne bekjempe Voldemort. Men Snilehorn vil nødig avsløre hemmeligheten, og det blir opp til Harry å få den gamle, eksentriske læreren til å åpne seg.

Samtidig blomstrer romantikken i denne filmen. Harry har fått øynene opp for Gulla, den søte søsteren til Ronny, og Ronny og Hermine begynner for alvor å forstå hva de føler for hverandre. Men problemene og sjalusien tårner seg opp. Harry må finne seg i at Gulla er sammen med Tommy Ding, og lider av kjærlighetssorg. Ronny på sin side må takle Lavendel Bruun, som legger seg langflat etter ham, samtidig som Hermine er både sint og lei seg for at Ronny er mer opptatt av Lavendel enn henne.

Det hele utvikler seg etter hvert til et dramatisk klimaks, der både godhet, ondskap, kjærlighet og sorg kommer til uttrykk.

Harry Potter og Halvblodsprinsen

Regi: David Yates
Sjanger: Eventyr
Skuespillere: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Storbritannia, USA
Spilletid: 2t 34min.
Produksjonsår: 2008

Vurdering

”Harry Potter og Halvblodsprinsen” er en imponerende godt laget film, sannsynligvis den beste i serien. Harry Potter og vennene hans er blitt eldre, og det bærer historien preg av. Eventyruniverset er dystrere, ondskapen mer nådeløs og hovedpersonene har typiske tenåringsproblemer. Dette fungerer svært bra, samtidig som den flotte humoren som finnes i alle filmene skaper latter og god stemning blant publikum.

Et lite problem med filmen angår filmens budskap. Boken filmen er basert på er nemlig alt for lang til at det er mulig å filmatisere den på en måte som bevarer alle temaer og nyanser på en tilfredsstillende måte. Filmskaperne har gjort en god jobb med å formidle historien i løpet av to og en halv time, men de har måttet fokusere mer på handling enn på budskap. Boken gir et godt innblikk i gleder og problemer knyttet til kjærlighet, samtidig som den gir innsikt i menneskers motivasjon, sinne, hat, sorg og savn. Filmen berører alle disse temaene, men det blir for overfladisk til at barn kan dra noe virkelig lærdom ut av det. Av den grunn anbefaler vi at de som ikke allerede har lest boken gjør det i tillegg til å se filmen.

Filmen setter også krav til at publikum har sett de tidligere filmene. Nye seere vil sannsynligvis forstå fint lite av det som foregår, ettersom man ikke får noen som helst forklaring på magien som utføres, magiske objekters egenskaper eller hvilke steder karakterene befinner seg på. Samtidig er denne filmen i stor grad en forberedelse til det som skal bli avslutningen av sagaen om Harry Potter.

Egnethet

Sett under ett er ”Harry Potter og Halvblodsprinsen” en meget god film som helt sikkert vil oppnå enorme besøkstall. Men vi vil fremheve at dette til tider er en meget skummel film, som tar i bruk virkemidler som er vanlige i skrekkfilmsjangeren. Av den grunn fraråder vi på det sterkeste at barn under elleve år får se filmen. I tillegg vil nok barn opp til tretten år sette pris på at en eller flere voksne sitter ved siden av dem når de skumleste scenene pågår.

Konklusjon

Utover dette anbefales filmen på det varmeste.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne Harry Potter-filmen inneholder nifse scener og faretruende skikkelser. Filmen får derfor 11-årsgrense. Til tross for et kjent univers antas flere sekvenser å virke skremmende på underårige, derfor fraråder Medietilsynet filmen barn under 11 år.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser