Heldiggrisen Babe

Amerikansk/australsk drama, 1995, vi anbefaler fra seks år

ANMELDELSE: Denne klassiske barnefilmen om den positive grisungen Babe er så sjarmerende og inspirerende at det er en fryd. Anbefales fra seks år.

Babe ble nominert til hele syv Oscarpriser i 1995, deriblant for beste film og beste regissør, og endte opp med én statuett for beste visuelle effekter. Denne filmen inkluderes av mange på listen over de beste barnefilmene som er laget.

Handling

Babe vet det ikke selv, men han er en skikkelig heldiggris. Mens foreldrene hans og søsknene hans bare får leve frem til slakteren henter dem, så blir vesle Babe kjøpt for å være førsteprisen på markedet i den lokale bygden. Og like heldig er Babe da den snille bonden Hoggert vinner ham.

Men det betyr ikke at livet på gården blir så enkelt for unge Babe. Både dyr og mennesker er litt mistroiske, det er mange uskrevne regler og for en gris som ikke passer helt inn er det ikke lett å finne sin plass. Heldigvis tar hundemammaen Fly seg av den unge grisen, og gjennom snillhet og godhet begynner Babe sakte men sikkert å skape en endring på gården. Og i tillegg viser han et overraskende talent som sauegjeter.

Heldiggrisen Babe

Regi: Chris Noonan
Sjanger: Drama
Skuespillere: James Cromwell, Magda Szubanski, Christine Cavanaugh m.fl.
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA, Australia
Spilletid: 1t 31min.
Produksjonsår: 1995

Vurdering

«Det er bare slik det er,» er noe av det første Babe får høre når han kommer til gården og spør om hvorfor bare hunder og katter får komme inn i hovedhuset. Alle de andre dyrene; hestene, kyrne, hønsene, geitene og den eksentriske anden har sine egne hvilesteder og følger store sett etablerte konvensjoner. Babe stiller mange slike spørsmål, og han blir raskt venner med anden som ikke bare vil gjøre slike ting som ender skal gjøre. Samtidig oppdager Babe hvor mye lenger han kommer med å være snill og spørre vennlig, heller enn å kjefte og smelle – slik som er så vanlig blant dyrene på gården. Dette utgjør grunnlaget for det som blir et supert og hjertevarmende budskap om å være god og snill, se det beste i alle, ha tro på hverandre og ikke minst en stor oppmuntring om at man kan klare mye mer enn det andre forventer. Babe og bonden Hoggert er flotte forbilder i så måte.

Det ligger også en mild samfunnskritikk i filmen. Både dyrene og menneskene er fordomsfulle og lite tillitsfulle, og de har tydelig satt seg fast i et spor der man har akseptert at verden ikke alltid er så bra. Men dette skyldes ikke ondskap, mer en mangel på at ingen har åpnet øynene deres for alternativer.

Dette er også en film som vil gi barn større forståelse av hvor kjøttmat kommer fra, og at dyrene på gården slaktes for å spises, uten at dette fremstilles på en ubehagelig måte.

Med andre ord, hele historien er konstruert med den hensikt å utvide horisonten, skape refleksjon og vise hvor mye bra som kommer av å være snill med andre.

Denne filmen er laget før dataanimerte effekter endret filmbransjen, men med en kombinasjonen av ekte dyr og mekaniske dukker fremstår filmens verden som troverdig og svært sjarmerende. Barn som er glade i dyr vil sannsynligvis bli svært begeistret for denne filmen.

Egnethet

Babe ble gitt syv års aldersgrense ved kinolanseringen i 1995. Filmen er barnevennlig og svært sjarmerende, men det finnes noen skumle scener. Det er blant annet flere scener med hundejakter der sauer blir dårlig behandlet og til og med drept. Det vil sikkert også være noen barn som reagerer litt på at noen av dyrene blir slaktet til mat. Men utover dette er dette en flott film med et hjertevarmende og godt budskap som vi anbefaler varmt for barn fra seks år.

Filmtrailer:

 

Les mer om «Heldiggrisen Babe»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Universal Pictures