Helt Super

Norsk animasjonsfilm, 2022, vi anbefaler fra 6 år

ANMELDELSE: Sjarmerende og morsom animasjonsfilm, med konsist og viktig budskap, som ikke varer lenger enn nødvendig. Et godt eksempel på solid norsk film.

Etter mange vellykkede animasjoner av norske klassikere, forsøker det norske animasjonsselskapet Qvisten Animations seg på et originalt prosjekt. I Helt Super klarer de dette med glans. De viser her at de ikke bare kan animere gode barnefortellinger, men at de kan skrive dem også.

Handling

Hedvigs far er den lokale byens helt egne superhelt: Superløven. Denne oppgaven går i arv, og Hedvig vil omsider bli den neste Superløven. Superløvens superkrefter kommer fra heltedrakten, som forsterker brukerens egenskaper – både de gode og de dårlige.

Men så skjærer det seg. På grunn av Hedvigs klønete natur, setter hun på vaskemaskinen med alt for høy varme. Og hva var uheldigvis i denne vasken? Superløvedrakten! Med drakten krympet må det bli en ny – og mindre – Superløve, om byen skal klare seg. Hedvig er i utgangspunktet nestemann, men passer hun til det? Det eneste Hedvig er god til er å «game», og er det noen nyttig side å forsterke?

Valget faller omsider på Hedvigs talentfulle fetter Adrian, som er flink i absolutt alt han forsøker. Dette finner ikke Hedvig seg i, og slik begynner kampen om hvem som skal bli den neste Superløven.

Helt Super

Regi: Rasmus A. Sivertsen
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 16min.
Produksjonsår: 2022

Vurdering

Etter all Qvistens tidligere erfaring med animasjonsfilmer, kommer det ikke som noen overraskelse at animasjonen er godt gjennomført. Modellene er bra laget og bevegelsene flyter naturlig. Noen av bakgrunnene kan virke litt enkle, men den tiden de har spart her er nok kommet til god nytte annensteds. De enkle bakgrunnene passer for så vidt også godt inn med stilen, som for øvrig også er svært enhetlig og godt planlagt.

Det kommer ikke som en like stor selvfølge at manus – og da hovedsakelig vitsene – er så bra som det er. Det er ikke sjelden uerfarne barnefilmforfattere gjør det lett for seg selv, med billige vitser som en tenker kun slår an fordi det er barn som ser. I Helt Super slår imidlertid de aller fleste vitsene vel så godt an hos de utenfor målgruppen. Mye av dette er direkte morsom dialog, men en del humor kommer også særs gode momenter med samtidskarikatur, både gjennom de interessante karakterskikkelsene, og gjennom de større hendelsene. Likevel vet filmen hvem som er målgruppen, så disse momentene forstyrrer aldri tempoet.

Da filmen er ganske fokusert, fungerer lengden svært godt. Den bruker tiden sin godt, så for kort er den ikke, men den har også nok å formidle til at den ikke blir for lang. Tematisk begynner den å lure seeren til å tro at dette blir en film om hvordan «gaming også er en superkraft», eller noe av den slags, men det endelige budskapet er betydelig mer nyansert. I stedet for å be seerne revurdere deres rangering av talent, blir selve det å rangere stilt spørsmål ved. Selv om det kan være nyttig med talent, er det noe å basere samfunnet vårt på?

Egnethet

Helt Super har fått seks års aldersgrense på grunn av enkelte scener som kan virke farlige. Det er også noen scener som kan få kriminelle handlinger til å virke tøffe – eksempelvis biltyveri og kjøring uten sertifikat. Budskapet lar seg kommunisere til alle aldre, og det meste av humoren funker bra allerede i seksårsalderen. Helt Super funker ypperlig både som familiefilm, og for barna å se alene.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder enkelte dramatiske scener. Da disse er kortvarige og foregår i et tydelig animert univers, får filmen aldersgrense 6 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Helt Super»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Qvisten Animation / Nordisk Film Distribusjon