Hobbiten: En uventet reise

Amerikansk eventyr, 2012, anbefales fra 13 år

Med Peter Jackson i registolen er Tolkiens historie om Bilbo Lommelund blitt et energisk, morsomt og storslagent eventyr som anbefales på det varmeste. Men det finnes scener som kan oppleves ubehagelige for noen elleve- og tolvåringer.

Historie

Den fryktinngytende og ildsprutende dragen Smaug har forvist dvergene fra riket Erebor i dypet av Ensomfjellet. Dette har brakt dvergene inn i en nomadisk tilværelse, men ingen av dem har gitt opp håpet om å gjenerobre hjemmet sitt. Den stolte krigeren Thorin Eikenskjold leder en gruppe på 13 krigere, og sammen er de villige til å ofre sine liv for å nedkjempe den onde dragen.

Men en slik bragd kan de ikke klare aleine. Og det er her en liten hobbit kommer inn i bildet. Bilbo Lommelun er en bekymringsfri ungkar som lever et rolig liv i Hobsyssel. Livet hans endrer seg brått idet trollmannen Gandalv dukker opp, og før han vet ordet av det er huset hans fullt av dverger. Bilbo er ikke spesielt lysten på å legge ut på et farlig eventyr, og Gandalv er den eneste som har tro på motet til hobbiten, men det er vel ingen overraskelse at Bilbo blir en del av reisefølget.

Ferden er ikke kommet langt gjennom Midgard før truslene nærmer seg. Dødelige orker, dumme troll, onde trollmenn og primitive tusser er bare noen av vesenene som vil ta knekken på dvergene. Samtidig vokser en ukjent trussel i skyggene – en ondskap med en kraft som kan true hele Midgard. Og så er det denne ringen da…

Hobbiten: En uventet reise

Regi: Peter Jackson
Sjanger: Eventyr
Skuespillere: Martin Freeman, Richard Armitage, Cate Blanchett, Sylvester McCoy , Benedict Cumberbatch, Elijah Wood, Ian Holm, Hugo Weaving, Ian McKellen, Andy Serkis m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: New Zealand/USA
Spilletid: 2t 39min
Produksjonsår: 2012

Vurdering

Her er det bare å gjøre seg klar til en fabelaktig filmopplevelse.”Hobbiten” ligner ikke noe annet som er blitt vist på kino. Peter Jackson har skutt filmen med 48 bilder i sekundet (dobbelt som mye som vanlig), noe som gir krystallklare bilder og mykere kamerapanoreringer. Bildekvaliteten er imponerende, men det tar litt tid å venne seg til effekten – uten det tradisjonelle filmuttrykket føles bildet litt ”feil”. Men etter hvert lar man seg rive med, og med sin strålende tekniske kvalitet og fantastiske effekter er filmen en visuell nytelse.

Med sjarm, humor og teft for detaljer presenteres vi for et stort og fargerikt persongalleri, og vi møter igjen mange av karakterene fra ”Ringenes Herre”-trilogien.  Men den fine humoren blir bare friske avbrekk i det som er en energisk og dramatisk historie. Det er ingen mangel på skumle og fantastiske mytiske skapninger, og det legges opp til en trilogi som kanskje ikke vil bli like legendarisk som ”Ringenes Herre” – men det er ikke langt unna. Og én ting skal være sikkert – det er Gollum som stjeler showet.

Filmen er litt i lengste laget med en spilletid på over to og en halv time, men samtidig tillater dette at historien kan bygges opp i et naturlig tempo. Budskapet som formidles handler om lojalitet, ære, tilhørighet og den fine balansen mellom besluttsomhet og barmhjertighet. Og det gjør inntrykk når Gandalv forteller at det er de små tingene, vanlige folks enkle handlinger av snillhet og kjærlighet, som holder ondskap og mørke unna.

Egnethet

”Hobbiten: En uventet reise” er en til tider svært dramatisk film. Vi får se skumle orker, ekle troll og blodtørstige ulver som stormer mot oss. Nå skal det sies at filmuniverset er tydelig fri fantasi, og av den grunn kan aldersgrensen på elleve år greit forsvares. Men vi tror at noen elleve- og tolvåringer kan komme til å oppleve noen scener som ubehagelige, og vi anbefaler at foreldre til barn i denne aldersgruppen vurderer om det kan bli for voldsomt. Filmtraileren oppe til høyre gir et visst inntrykk, men den viser ikke de aller skumleste orkene og ulvene. Barn under aldersgrensen bør overhodet ikke se filmen, men for ungdom fra 13 år er dette et flott filmeventyr.

Konklusjon

”Hobitten: En uventet reise” er en særdeles underholdende og vellaget film som anbefales på det varmeste for ungdom fra 13 år.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder skremmende skikkelser og voldsomme kamphandlinger. Da disse foregår i et tydelig fantasiunivers, får filmen 11-årsgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser